Zdravje

Pametni inzulin, ki deluje 14 ur, obetaven pri miših

STA
15. 2. 2015, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Eksperimentalni, t. i. pametni inzulin, ki deluje 14 ur, je pokazal obetavne rezultate pri poskusih na miših, na ljudeh, ki imajo diabetes tipa 1, pa bi ga lahko preizkusili v dveh letih, so ta teden sporočili ameriški raziskovalci.

Arhiv Svet24

Biokemiki na univerzi v Utahu so razvili zdravilo, znano kot Ins-PBA-F, ki se ob dvigu sladkorja v krvi samoaktivira, izhaja iz študije, ki so jo objavili pri ameriški nacionalni akademiji za znanost.

Rezultati testov na miših z obliko diabetesa tipa 1 so pokazali, da je lahko ena injekcija z eksperimentalnim zdravilom "večkrat in avtomatično znižala ravni sladkorja, potem ko so miši hranili s količino sladkorja, primerljivo s tisto, ki bi jo zaužile ob obroku", navaja študija.

Zdravilo je posnemalo način, na katerega bi telo zdrave miši raven sladkorja po obroku vrnilo na normalno raven.

"Gre za pomemben napredek v terapiji z inzulinom," je povedal soavtor študije Danny Chou. "Naš derivat inzulina očitno bolje nadzira sladkor v krvi kot karkoli, kar je trenutno na voljo bolnikom z diabetesom," je dodal.

Ljudje z diabetesom tipa 1 morajo stalno meriti raven sladkorja v krvi in si sami injicirati inzulin, ki ga potrebujejo. Vsakršen spodrsljaj lahko vodi v zaplete oz. druge bolezni, kot so bolezni srca in slepota, ali celo smrt.

Ins-PBA-F je kemično spremenjena različica naravnega hormona. Od drugih "pametnih" inzulinov, ki so trenutno v razvoju, se razlikuje v tem, da uporablja zaporo iz beljakovin, to je gel oz. ovoj, ki zadržuje inzulin, ko je raven sladkorja nizka.

Sedaj naj bi raziskovalci opravili dolgoročnejše teste na laboratorijskih živalih, prve teste na ljudeh pa bi lahko začeli izvajati v obdobju dveh do petih let.