Zdravje

Na pomoč, moj moški noče seksati!

Lea Pufek
8. 2. 2015, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vzpostavljen je neki kulturni mit, ki pravi, da so moški tisti, ki so vedno pri volji za seks, da je seks vse, o čemer razmišljajo, in da nanj pomislijo vsakih nekaj minut. Skratka, da je seks pravzaprav tista najpomembnejša stvar v njihovih življenjih.

You Tube

Kadar ni tako, pri ženskah nastopi panika, saj spet drugi kulturni mit pravi, da so ženske tisti ključni povod za moško spolno slo. A verjeli ali ne, razlogi za to, da vaš partner nenadoma noče več seksati, tičijo povsem drugje.

Preden se lotimo pojasnjevanja vzrokov za upad volje do seksa pri vašem partnerju, je dobro, da najprej razbijemo nekaj mitov. Kajti ravno kulturni miti so tisti, ki samo stvar naredijo veliko bolj skrb zbujajočo, kot je v resnici. Eden ključnih je mit, da se moška življenja vrtijo predvsem okrog seksa.

Moški veljajo za tiste aktivne udeležence v spolnem aktu, medtem ko naj bi bile ženske pasivne soudeleženke. Zato nekako velja nenapisano pravilo, da so vedno moški tisti, ki dajejo pobudo za seks, ker pač ves čas razmišljajo samo o njem in so ves čas pri volji. Seveda to niti najmanj ne drži.

Tako kot ženske imajo tudi moški vzpostavljen neki prednostni sistem stvari v svojem življenju, zaradi katerih jim ni vedno do seksa. Tudi oni imajo službene in partnerske skrbi, zdravstvene težave, slabe dneve ali padce samozavesti. Tudi oni kdaj preprosto niso pri volji.

Kadar se to zgodi, se zaradi drugega, tudi precej močno ukoreninjenega kulturnega mita sproži alarm v ženskih glavah. Velja namreč prepričanje, da je navadno za to, da moškemu ni do seksa, kriva ženska. Ker ni več dovolj privlačna, ker se je zapustila, se zredila, je dolgočasna, morda ne dovolj dobra v postelji … Kar je najhuje, je, da se po tem kulturnem mitu za krivce najbolj označujejo kar ženske same, in psihologi pripovedujejo, da so navadno ženske tiste, ki prve poiščejo pomoč pri strokovnjakih in svetovalcih.
In vse te ženske so si tako zelo različne, da psihologi lahko z gotovostjo trdijo, da ženska privlačnost oziroma njeno pomanjkanje nikakor nista vzrok, da njihovim moškim ni več do seksa. Strokovnjaki so pravzaprav iz svojih izkušenj s pari, pri katerih je moški tisti, ki je opustil redno spolnost, izluščili štiri vzroke, ki so po tihem krivi, da moškim ni toliko do spolnosti.

Thinkstock

Ima razmerje s svojim delom

Zlasti v svojih tridesetih letih so moški nagnjeni k ustvarjanju karier. Takrat enkrat se začne težnja po urejanju življenja, kar pomeni tudi poslovno situiranost. Služba, napredovanje in gradnja kariere sta takrat na precej pomembnem mestu v življenju moškega, postaneta eno njegovih ključnih strasti. Strast, ki bi jo sicer navadno usmerili in namenili posteljnim aktivnostim, porabijo za uresničevanje svoje kariere.

Načelno to niti ni tako nemogoč prehod, saj so nagrade, ki jih obeta dosežen cilj – finančna situiranost in povečan ego – precej privlačne in delujejo kot neke vrste vzburjenje. Tudi seks je na neki način izpopolnjevanje ega, zato je usmerjanje strasti in energije v gradnjo kariere lahko v določenih obdobjih moškega življenja precej zadostno nadomestilo spolnega življenja.