Zdravje

WHO bo okrepil napore za zaščito pred širjenjem ebole v Afriki

M.J.
16. 10. 2014, 22.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes napovedala okrepitev naporov za pomoč afriškim državam v boju proti širjenju ebole izven sedaj najbolj prizadetih držav na zahodu Afrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

You Tube

"Potreben bo čas, meseci, preden bomo ustavili epidemijo. Medtem moramo zagotoviti, da se ne bo širila v druge države," je v Ženevi danes novinarjem dejala predstavnica WHO Isabelle Nuttall.

Medtem ko je ebola na zahodu Afrike zahtevale že skoraj 4500 življenj med skoraj 9000 okuženimi, je priznala, da se bo gotovo pojavila v drugih državah v Afriki.

"Morda bodo zabeležili en primer, po tem primeru pa ne želimo novih," je poudarila.

Prizadevanja bodo osredotočili na Gvinejo Bisao, Senegal, Mali in Slonokoščeno obalo, ki mejijo na najbolj prizadete države Gvinejo, Sierro Leone in Liberijo.

Devet drugih držav - Benin, Kamerun, Srednjeafriška republika, DR Kongo, Gambija, Gana, Mavretanija, Nigerija, Južni Sudan in Togo - pa bo deležnih posebne pomoči na podlagi njihovih prometnih in trgovinskih vezi s prizadeto regijo, je povedala.

Posebne skupine WHO bodo obiskale te države in jim pomagale pri oceni njihovih načrtov za obrambo pred virusom, izvedle simulacijske vaje in zagotovile, da bodo imeli dovolj zaščitnega materiala za zdravstvene delavce v primeru pojava okužb z ebolo.

Kot je še poudarila, morajo imeti države vzpostavljene sisteme za hitro diagnozo, izolacijo in zaščito okolja.