Zdravje

Zdrava hrana ni vedno zdrava

Mira Ćirović
10. 10. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Omejili ste vnos sladkarij, pojeste veliko polnovrednih žit, sadja, zelenjave, malo bele moke, malo mesa – trudite se uživati kar se da zdrava živila, a počutje vseeno ni najboljše. Pri številnih ljudeh se kljub uživanju zdrave hrane pojavi pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov. Preverite, zakaj je tako.

Thinkstock

Če je v vaši vsakodnevni prehrani veliko polnovrednih žit, oreščkov in stročnic ter imate težave s slabokrvnostjo, omotičnostjo in glavoboli, je mogoče eden od vzrokov tudi fitinska kislina, ki je sestavni del naštetih živil. Veste, kako pravilno uživati polnozrnata živila, stročnice, semena in oreščke? Predvsem bodite pozorni na to, da jih pred uživanjem namakate. »Nenamočena semena, zrna in stročnice zavirajo absorpcijo vitaminov in mineralov, zaradi česar teh pomembnih hranil v telesu primanjkuje. Pomanjkanje vitaminov, mineralov in encimov pa moti in zavira optimalno delovanje celic, organov in hormonov ter tako vodi v resna zdravstvena tveganja,« pravi prehranska terapevtka Alja Dimic. »Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske – organske kisline, v katere je vezan fosfor. Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in cinkom ter zavira njihovo absorpcijo, zato lahko začne v telesu primanjkovati mineralov in se pojavi izguba kostne mase,« pojasni sogovornica. 

Rešitev je namakanje

»Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem. To encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju omogoča razgradnjo in nevtralizacijo velikega dela fitinske kisline,« razlaga Dimičeva. Živila morajo biti vedno pridelana, pripravljena in zaužita tako, da telesu zagotovijo največjo korist in ne naredijo nobene škode. Namakanje mehča ovoj in začne se proces kaljenja, ki povečuje vsebnost mineralov. Poleg tega postopek spodbuja hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost namočenih živil. Namakanje je učinkovito le, če se pravilno izvaja. Čas namakanja je odvisen od živila. »V nekaj manj kot sedmih urah namakanja zrnja v topli vodi se nevtralizira velik del inhibitorjev.« Kaj so inhibitorji? »Obstajajo prebavni encimi in presnovni encimi. Prebavni encimi sodelujejo pri presnovi hrane, presnovni encimi pomagajo pri vsakem biološkem procesu v telesu. Inhibitorji encimov pa dušijo encime in zavirajo njihovo delovanje. Iz tradicionalnih navad ljudi vemo, da so nagonsko vedeli, da je pred uživanjem semen te najbolje namakati ali jih pustiti, da delno kalijo. To je zato, ker stročnice, oreščki in zrna vsebujejo številne snovi, ki zavirajo njihovo delovanje in lahko resnično obremenjujejo prebavni mehanizem, če jih uživamo v večjih količinah,« razloži sogovornica.

Več vas čaka v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!