Zdravje

V nosečnosti se temu raje izognite

Ajda Janovsky
11. 10. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsaka nosečnica ve, da je uživanje jedi, kot sta suši ali tatarski biftek, zaradi surovega mesa lahko nevarno za plod, redkokatera bodoča mamica pa je seznanjena z dejstvom, da lahko sebe in otroka ogrozi celo z uporabo nekaterih vrst mila ali zobne kreme.

Thinkstock

Protibakterijska sredstva

Običajna protibakterijska sredstva so za nosečnico in otroka, ki ga nosi pod srcem, lahko nevarna zaradi triklosana in triklokarbana. Poskusi na živalih so pokazali, da omenjeni kemikaliji vplivata na hormone, povezane z metabolizmom in spolnim razvojem – med drugim lahko pri plodu pospešita izgubljanje oziroma pridobivanje telesne teže, seksualno zrelost ali plodnost. Čeprav naj bi bila uporaba protibakterijskih sredstev, ki vsebujejo omenjeni snovi, načelno nenevarna, so znanstveniki postali previdni ob rezultatih nedavne raziskave. Ti so pri praktično vseh testiranih nosečnicah, ki so uporabljale protibakterijska sredstva z vsebnostjo problematičnih snovi, pokazali njuno prisotnost v urinu. Triklosan in triklokarban so odkrili tudi v krvi približno polovice zarodkov omenjenih mater. Dr. Ralfa Halden, eden od strokovnjakov, ki so sodelovali pri raziskavi, miri ženske, naj ne bodo preveč zaskrbljene, če so že uporabljale tovrstna sredstva, da pa naj se v prihodnje v nosečnosti vseeno raje izogibajo takšnim preparatom, saj lahko ti porušijo hormonsko ravnovesje v telesu, ki je pri nosečnicah izjemno pomembno. 

Vitamin A

Uživanje vitamina A med dojenjem, nosečnostjo in celo v času zanositve je lahko nevarno za plod. Poleg vitaminskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin A, zdravniki priporočajo tudi izogibanje določeni hrani, predvsem pašteti in jetrom, ki ga vsebujeta v večjih količinah. Pretirano kopičenje vitamina A v telesu lahko nastane, kadar v njem primanjkuje vitamina D. Posebna oblika vitamina A so retinoidi. Najdemo jih v nekaterih sredstvih za nego kože, predvsem tistih proti aknam ali gubam. V osnovi naj vitamin A v kremah ne bi bil škodljiv, ker pa se nosečnicam odsvetuje uživanje večjih količin vitamina A, velja biti tudi pri uporabi tovrstne negovalne kozmetike med nosečnostjo previdnejši. V skladu z nekaterimi raziskavami lahko retinol, če pride v telo v zadnjem trimesečju, poškoduje celo otrokovo srce in ledvice. Na kremah za nego kože se vitamin A pojavlja med sestavinami kot adapalen, retin-A, tretinoin, retinoična kislina (retinoic acid), retinol, retinyl linoleate, retinyl palmitate, tazorac in avage.

Več vas čaka v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!