Zdravje

Naravno je najboljše!

Sonja Javornik
18. 5. 2014, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Maja Šantl (Tara Shanti), raziskovalka naravnega, intuitivnega prehranjevanja in gibanja ter zavestnega in srčnega bivanja, aromaterapevtka in ustanoviteljica blagovne znamke ekološke aromakozmetike Amalu, ima polno nasvetov za zdravo življenje.

Koliko je zdravo sadje, zelenjava, če pa je zemlja že zelo onesnažena?

Bolj kot o zdravem jaz raje govorim o naravnem. Velja tudi moč naših misli – tisto, kar mislimo, da je za nas zdravo, tudi je. Zemljo pa tudi zrak in vodo nam je uspelo onesnažiti in zaradi množične proizvodnje osiromašiti, da resnično zdrave in naravne hrane, kot nam jo je namenila mati narava in kakršna je bila včasih, ni več. Najboljša izbira je ekološka hrana, vzgojena brez škodljivih pesticidov, herbicidov in drugih preparatov ter brez gensko spremenjenih organizmov, ampak tudi ta vsebuje manj hranil kot včasih, cene pa so na žalost zasoljene. Pomembno se mi zdi, da pojemo čim več lokalno pridelane hrane, saj je ta za nas najboljša, pri tem pa poslušamo telo, ki nam pove, kaj potrebuje, če mu le zaupamo in se mu naučimo prisluhniti. Idealno je, da imamo svoj vrt, saj točno vemo, kaj uporabimo in vzgojimo.

Tudi pri naravni kozmetiki je včasih tako, da je celo boljša tista, ki jo naredijo v laboratoriju, kot pa naravna, če to pomeni slabo kakovost sestavin, kajne?

Osebno sem zagovornica in uporabnica čisto naravne in tudi presne kozmetike, predvsem zaradi dejstva, da z uporabo resnično naravnih in čistih, kakovostnih sestavin, kot so hladno stiskana olja, masla, hidrolati, eterična olja, tinkture in zelišča, ki se uporabljajo v aromaterapiji in izdelavi naravne aromakozmetike, koži dovajamo snovi, ki so njej lastne in jih prepozna in sprejme. S tem spodbujamo naravno delovanje kože in telesa, medtem ko z uporabo sintetičnih snovi telesu dovajamo nekaj, kar mu ni lastno, česar ne prepozna in zato deluje namesto nas. Najboljši primer so kreme proti staranju, ob katerih ženske slišim reči, da čez čas potrebujejo »močnejšo«. To je zato, ker ne spodbujajo naravnega delovanja kože, ampak ga polenijo. Težko rečem, da je sintetično boljše, tudi če so naravne sestavine slabše kakovosti, čeprav velja, kot pri hrani, da je njihova kakovost za delovanje in učinkovitost zelo pomembna. Čeprav uporabljam izključno naravno kozmetiko, ne trdim, da je vsaka sintetična sestavina sama po sebi slaba, je pa dejstvo, da je v kozmetičnih izdelkih na policah drogerij in trgovin ogromno sestavin, ki so dokazano škodljive, pa je njihova uporaba zaradi vplivov kozmetičnih lobijev kljub vsemu dovoljena 

Ali menite, da je trend narave trenutna modna muha ali je to nekaj, kar bo imelo tudi v prihodnosti vedno večjo vlogo?

Iz naravnega in ekološkega gibanja, ki so ga v osnovi predstavljali majhni proizvajalci in trgovine, ki jim je bil to tudi slog življenja, je industrija naredila trend, saj je videla priložnost za zaslužke. Kljub temu to ni le modna muha, saj po tovrstnih izdelkih posega vedno več ljudi, pa naj bo zaradi ozaveščenosti ali zdravstvenih težav – slednje nas namreč v večini primerov pripeljejo nazaj k naravnemu in žal pozabljenemu znanju in védenju naših prednikov. In verjamem, da se bo ta »trend« nadaljeval, da se bomo vse bolj vračali k naravi, pa s tem ne mislim samo na prehranjevanje, ampak tudi na način življenja, gibanja, bivanja in dela.