Zdravje

V bolnišnici materi postavili posteljo kar na hodniku

STA/M.J.
16. 5. 2014, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mati težko zbolele prezgodaj rojene deklice iz Vukovarja je obtožila zaposlene v zagrebški bolnišnici Rebro, da so ji ponudili ležišče, ki so ga namestili kar na štirih stolih na hodniku bolnišnice. Zdravniki zavračajo obtožbe in trdijo, da je mati zapustila bolniško posteljo, ki jo je imela zagotovljeno ob svoji deklici.

Facebook

Biljana Fabijan iz Vukovarja, mati deklice, ki je bila rojena v 26. tednu, je dejala, da njena hči čaka na peto operacijo na oddelku oftalmologije in da bi morala biti ob njej vsaj deset dni. Na svojem Facebook profilu je predstavila pogoje, v kakršnih mora bivati in objavila tudi fotografije improviziranega ležišča na hodniku bolnišnice.

V bolnišnici niso mogli storiti več, ker nimajo prostih postelj. Poleg tega so Fabijanovi povedali, da niso obvezani reševati socialnih primerov ter da gre lahko nazaj v Vukovar, če ocenjuje, da je namestitev neustrezna, je poročala hrvaška televizija (HTV).

Potem se je Fabijanova pritožila na ministrstvu za zdravje, ki naj bi zdaj zahtevalo uradni odgovor iz bolnišnice. Mati trdi, da ima napotnico za spremstvo otroka.

Zatem so iz bolnišnice odgovorili, da je Fabijanova imela zagotovljeno posteljo ob svojemu otroku, a je prejšnji konec tedna prekinila bivanje in odpotovala domov v Vukovar. Pred tem so jo opozorili, da bo lahko ostala brez postelje, če bo več nujnih primerov, kar se je tudi zgodilo.

Ko se je vrnila, so ji ponudili, da bi spala na vozičku, ki ga uporabljajo za prevoz bolnikov do operacijske dvorane, a je to zavrnila. Nato je vzela bolniško posteljnino in si sama pripravila ležišče na hodniku, je izjavil direktor Rebra Zlatko Giljević, kot je objavil Večernji list na svoji spletni strani.

Po hrvaških zakonih ima pravico do namestitve v bolnišnici tudi mati mladoletnega otroka, ki je zbolel z malignimi bolezni ali z boleznimi, ki neposredno ogrožajo življenje otroka. Če ni prostora za namestitev v bolnišnici, ima eden izmed staršev pravico do nadomestila za stroške namestitve v višini dnevnice za službeno pot na Hrvaškem.