Zdravje

Obupana starša: Sin je počasi umiral, druge možnosti nisva imela

J.P.
17. 5. 2014, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Starši štiriletnega dečka so se odločili za drastično potezo, da bi mu rešili življenje. Fant je bil namreč tako debel, da so mu kirurgi odstranili kar 70 odstotkov želodca.

Septembra lani je takrat štiriletni Rishi Khatau iz Indije tehtal dobrih 44 kilogramov. Starša Dipen in Henna pravita, da sta poskusila vse, da bi njun Rishi jedel manj. Fantič je bil namreč tako obsežen, da je moral nositi majice za odrasle, obseg njegovega pasu pa je znašal neverjetnih 91 centimetrov.

Obupanima staršema tako ni preostalo drugega, kot da se v imenu svojega sina odločita za poseg, imenovan gastrektomija – kirurško odstranitev dela želodca. Deček je tako postal eden najmlajših na svetu, ki so prestali takšen poseg. Diete se niso obnesle, stanje pa je postajalo vse bolj resno. Starša sta ga prekomerno hranila, saj je ob rojstvu tehtal le 1,6 kilograma, a pravita, da se ne čutita kriva.

Deček je tako postal eden najmlajših na svetu, ki so prestali takšen poseg.

Pol leta po njegovem prvem rojstnem dnevu sta opazila, da so jima stvari ušle iz vajeti. Ko je bil star dve leti, je že tehtal 19 kilogramov. Prepolovila sta mu odmerke hrane, a je deček neprestano jokal zaradi lakote. Bil je tako debel, da je le stežka dihal. Takrat sta se odločila, da poiščeta zdravniško pomoč.

Zdravnik mu je predpisal strogo dieto in veliko telovadbe, a rezultatov ni bilo. Septembra lani je tako Rishi legel na operacijsko mizo, kjer je prestal dve uri trajajočo operacijo. Odstranili so mu 70 odstotkov želodca. V prvem mesecu je izgubil tri kilograme, danes, pol leta po posegu, pa tehta 31 kilogramov. Starša priznavata, da operacija ni bila brez tveganj, a po besedah zdravnikov danes petletni deček drugih možnosti ni imel.