Zdravje

Toliko uporabljajo kokain, da je ta že v pitni vodi!

M.J.
17. 5. 2014, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Uporaba kokaina je vse pogostejša in razširjena, kot še nikoli do sedaj. 'Snifanje' naj bi bilo celo tako razširjeno, da so sledove te droge našli tudi v pitni vodi.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Uporaba kokaina je v Veliki Britaniji dosegla enormne količine. 'Snifanje' naj bi bilo celo tako razširjeno, da so sledove te droge našli tudi v pitni vodi, poroča britanski Independent. Znanstveniki so v prečiščeni vodi našli benzoilekgonin, obliko kokaina, ki se v pojavi potem, ko je droga prešla skozi telo in se izločila v obliki urina. Govora je o isti snovi, ki se išče s testi urina na prisotnost kokaina.

Steve Rolles iz organizacije za nadzor drog Transform je dejal, da je to pokazatelj, kako obsežna je uporaba kokaina v Veliki Britaniji. »Imamo najvišjo stopnjo uporabe kokaina v Zahodni Evropi. Ta namreč postaja vse cenejši, uporaba pa strmo narašča,« je dejal Rolles.

Po podatkih dobrodelne organizacije DrugScope je v Veliki Britaniji več kot 180.000 odvisnikov od cracka, približno 700.000 ljudi v starosti od 16 do 59 let pa uporablja kokain vsako leto. Poleg benzoilekgonina so znanstveniki v pitni vodi našli tudi sledove zdravila proti bolečinam ibuprofen in tudi sledi zdravila za epilepsijo karbamazepina, kot tudi visoke količine kofeina.