Zdravje

300 tekačev teklo za Mojco

T.J.G./Dolenjski list
14. 5. 2014, 21.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Leo klub Novo mesto je v nedeljo v centru Portoval v sodelovanju z Lions klubom Novo mesto organiziral Dobrodelni LEO tek.

T. J. G. / Dolenjski list

Tek je potekal pod sloganom Zmorem, tečem, pomagam, prijavnino pet evrov oziroma dva evra za otroške teke pa so namenili v dobrodelne namene, letos 21-letni študentki Mojci s Fakultete za Socialno delo v Ljubljani, ki živi v okolici Novega mesta. Dekle ima cerebralno paralizo in je že od rojstva na invalidskem vozičku. Ker je njen voziček že precej zastarel, nakup novega pa zanjo precej veliko finančno breme, so se v Leo klubu odločili, da ji bodo pomagali z zbranim denarjem. Tekači so zbrali 1.100 evrov.

»Res sem navdušena nad spoznanjem, da je toliko ljudi pripravljeno pomagati!« ni mogla skriti veselja 21-letna Mojca, ki je na vozičku pravzaprav od rojstva. »Rodila sem se prezgodaj in kot nedonošenček sem morala biti v inkubatorju, prav tako moj brat dvojček. Ker sem bila težja od brata, so zdravniki ocenili, da bom lahko dihala brez aparata za razvoj pljuč. Ko so aparat odklopili, nisem zadihala in možgani niso dobili kisika. Posledice so se torej kmalu pokazale,« razlaga Mojca in pove, da ima sicer električni voziček, ki ga ima v Ljubljani, a težak je 150 kilogramov in neprimeren za transport, zato bi poleg električnega potrebovala tudi navaden voziček za krajše razdalje.

Ker ji je torej Zavod za zdravstveno zavarovanje že plačal električni voziček, ji navadnega ne krije. »Ta, ki ga uporabljam, je že star. Rabljenega mi je odstopil prijatelj, saj si ga sama nisem mogla kupiti, a zdaj je res že dotrajan, saj ga že jaz uporabljam od začetka srednje šole,« razlaga študentka, ki skoraj vsak vikend iz Ljubljane prihaja domov, na Dolenjsko.