Zdravje

Šokantna resnica o cigaretah

N.J.
8. 5. 2014, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prenehati kaditi zagotovo ni enostavna naloga, toda izsledki znanstvenih raziskav kažejo, da bi morala biti to najpomembnejša naloga nosečih kadilk, saj ima kajenje za plod veliko bolj nevarne učinke, kot so mislili do sedaj.

Kajenje v prvem tromesečju nosečnostu lahko za kar 70 odstotkov poveča tveganje za razvoj napak na srčku otroka, ugotavljajo. Bolj kot je ženska strastna kadilka, večje je tveganje za kardiološke težave pri otroku. Še posebej visoko je tveganje pri nosečnicah, ki kadijo in so starejše od 35 let, so znanstveniki ugotovili v raziskavi, ki so jo nedavno predstavili na kongresu združenj pediatrov v Kanadi.

Raziskovalci Pediatrične bolnišnice v Seattlu so analizirali zdravstvene kartone novorojenčkov in dojančkov. Raziskavo so opravili na vzorcu več kot 14.000 otrok, ki so se med letoma 1989 in 2011 rodili s srčnimi napakami. Primerjali so jih z 62.000 otroki, ki so se rodili zdravi. Ugotovili so, da imajo otroci mam, ki so kadile, med 50 in 70 odstotkov večjo možnost za razvoj kardioloških bolezni in napak. Približno toliko večje je tveganje za okvare srčne zaklopke in 20 odstotkov večje tveganje za defekt preddvornega pretina (atrijski septum defekt), tj. nepravilnost, ki zahteva invazivni kirurški poseg. "Več kot ženska kadi, večje je tveganje. In starejša kot je ženska, še posebej, če je starejša od 35, toliko večje je tveganje," je dejal Patrick Sullivan, ki je vodil raziskavo. Študija je tudi pokazala, da je približno 10% nosečnic še vedno kadi v prvih mesecih nosečnosti, nekatere nadaljujejo s kajenjem celo skozi celotno nosečnost, znanstveniki pa ocenjujejo, da je kajenje krivo za 1 do 2% vseh srčnih napak otrok.