Zdravje

Svet UKC Ljubljana o težavah na urgenci

STA/M.J.
6. 5. 2014, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo na današnji seji med drugim obravnaval poročila o dogajanju na urgenci, o poslovanju v prvem letošnjem trimesečju in o urejanju področja čakalnih seznamov, so sporočili iz kliničnega centra.

Radio Aktual

Poročilo o dogajanju na urgenci bo svet UKC Ljubljana obravnaval zaradi težav kirurške urgence, ki so dosegle vrhunec konec marca in so bile posledica kadrovske stiske. Večine tamkajšnjih zdravnikov namreč niso mogli zaposliti zaradi zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015, čeprav so že dobili soglasje ministrstva za zdravje. Zato so za 150 bolnikov morali poskrbeti en zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik. Bolniki so morali čakati tudi po sedem ur.

Svet UKC Ljubljana bo prav tako obravnaval poročilo o urejanja čakalnih seznamov. Na nepravilnosti na tem področju je nedavno opozorilo tudi računsko sodišče, ki je ugotovilo, da UKC ni zagotovil enakopravne obravnave pacientov pri dostopu do zdravstvenih storitev. Na klinikah oziroma oddelkih, ki so jih vzeli pod drobnogled, so pomemben del bolnikov pregledali ali operirali brez upoštevanja čakalnih seznamov.
Na dnevnem redu bosta tudi obravnava vloge za izdajo soglasij po zakonu za uravnoteženje javnih financ in poročilo o prvi seji revizijske komisije. Za katero revizijsko komisijo gre oziroma s čim se komisija ukvarja, pa na UKC še niso znali pojasniti.