Zanimivosti

Na poti trajnosti: Mednarodno podjetje, ki deluje tudi v Sloveniji doseglo enega ključnih mejnikov v zmanjševanju plastike

Oglasno sporočilo
18. 6. 2024, 13.06
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 11.08
Deli članek:

Vodilno svetovno podjetje na področju trajnostne embalaže iz valovitega kartona DS Smith, ki ima svoje proizvodne enote tudi v Sloveniji je pred zastavljenim rokom dosegelo zamenjavo več kot 1,2 milijarde kosov plastične embalaže. Pot do bolj trajnostne, zelene prihodnosti tako ne temelji na individualnih pobudah, temveč na povezovanju, vključevanju in pozitivnih praksah, ki narekujejo razvoj številnih sektorjev.

Podjetje DS Smith je v okviru svoje trajnostne strategije »Now & Next« iz leta 2020 zastavilo cilj zamenjave 1 milijarde kosov plastike do konca leta 2025. Svoj cilj so dosegli kar 16 mesecev pred rokom.

"Ko smo oblikovali našo trajnostno strategijo »Now & Next«, smo želeli vključiti cilje, ki bi prinesli pozitivne okoljske spremembe znotraj in zunaj podjetja DS Smith," pravi Gabriel Balogh, direktor DS Smith Slovenija. "S tesnim sodelovanjem s strankami in neprekinjenimi prizadevanji za zamenjavo problematičnih plastičnih materialov znatno prispevamo k zmanjšanju našega vpliva na planet. Danes to prizadevanje ni več samo privilegij; postalo je nujnost. Ponosen sem, da smo v Sloveniji že zamenjali več kot 1,5 milijona kosov plastike z trajnostnimi rešitvami iz valovitega kartona, kar poudarja našo pionirsko vlogo v krožnem gospodarstvu in izjemni inovativni duh naše ekipe," je še dodal.

Direktor DS Smith Slovenija Gabriel Balogh.

Tudi Slovenija odigrala pomembno vlogo

V okviru te trajnostne strategije je DS Smith na 27 mednarodnih trgih do maja letos zamenjal že več kot 1,2 milijarde kosov plastike za bolj trajnostne kartonske embalažne rešitve. Slednje izhaja tudi iz dejstva, da povpraševanje po nadomestitvi plastike narašča – od leta 2020 je namreč podjetje po vseh vzhodnoevropskih državah skoraj podvojilo letno količino nadomeščenih kosov plastike. Slovenija na to ni bila imuna in je svojo vlogo odigrala odlično. Od leta 2020 smo v Sloveniji zamenjali 1,5 milijona kosov plastike in na police uvrstili trajnostne embalažne rešitve, ki so plod inovativnega razvoja embalaže. Med plastične embalažne izdelke, ki so bili tako umaknjeni s polic, spada embalaža za sadje in zelenjavo, plastični nosilci in ovoji iz skrčljive folije, ki so pogosto na plastenkah pijač ter banjice za meso, mesne izdelke in gotove obroke.

Za doseganje cilja »1 milijarde« je bilo ključno načelo krožnega oblikovanja s posebnim orodjem, razvitim v sodelovanju s fundacijo Ellen MacArthur. Vsak od 800 oblikovalcev podjetja DS Smith je bil usposobljen za delo v skladu z načeli, DS Smith pa je prvi v papirni embalažni industriji, ki je uvedel metrike krožnega oblikovanja za embalažo za različne sektorje. Ti vključujejo maloprodajo, živila in pijače, avtomobilske dele ter industrijske naprave.

"Z inovacijami, ki našim strankam pomagajo zmanjšati ali nadomestiti plastiko, se odzivamo na družbene zahteve po zmanjšanju onesnaženja s plastiko in obenem širimo partnerstva s strankami. Ponosen sem na vsakega člana ekipe DS Smith, ker smo ta cilj dosegli celo leto prej. Vendar je to šele začetek. Če bomo še naprej podpirali naše stranke in skupnost pri trajnostnih ciljih, lahko dosežemo še veliko več pozitivnih učinkov. Pri našem poslanstvu je to izjemna motivacija," je ob dosegu mejnika poudaril Miles Roberts, Group Chief Executive, DS Smith.