ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Reservoir Dogs – v Novo Gorico gremo na pi … pinso in pivo!

Zoran Triglav
26. 5. 2024, 14.54
Posodobljeno: 1. 6. 2024, 22.33
Deli članek:

Pri najboljših pivovarjih v Novi Gorici je mogoče ob celi paleti izvrstnega piva zobati krasne pinse. So skoraj kot pice, enako okusne ali še boljše, vendar pripravljene malenkost drugače.

Zoran Triglav
Reservoir Dogs - odlična kombinacija piva in pi ... pinse

Oni dan smo na slavnostni seji našega picariata tik pred zaključkom kampanje Naj picerija Slovenije 2024 razmeroma bučno slavili in nekdo je v džuboks pahnil kovanec ter pritisnil kombinacijo, ki nam je priklicala lepe spomine. Le kdo ne bi vzdrhtel ob svojčas skoraj ponarodeli skladbi s Pop delavnice 1987 v Vipolžah, ko je zasedba Bianco vabila na pico? V Novo Gorico gremo na pico! Za margerito nam bije srce … Žal ni znano, katero picerijo so imeli takrat v mislih člani zasedbe Bianco. A dejstvo je, da danes v Novi Gorici obratuje kar nekaj izjemnih picerij. Mednje štejemo tudi tisto, ki deluje v sklopu točilnice obrtne pivovarne Reservoir Dogs, pa čeprav ne gre za klasično picerijo. Morda prav zato. Njihove pinse se brez težav kosajo z najboljšimi picami!

Zoran Triglav
Vodja picerije Jaroslav pinse oblaga z veliko natančnostjo.

Na hitro lahko povzamemo, kaj je sploh razlika med pico in pinso. Medtem ko pica načeloma izvira z juga Italije, je pinsa izum starega Rima. Njeno ime izhaja iz glagola pinsere, kar pomeni vleči. In njihova oblika je razvlečena – je kot nekakšna podolgovata pica. Razlika pa ni le v obliki. Pri pinsah se testo speče vnaprej, oziroma v dveh fazah, kar prinese značilno hrustljavost. S paradižnikovo omako namaže in obloži pa se jih ali po prvi fazi pečenja ali šele na koncu. Odvisno od nadeva. Pripravlja se jih tako rekoč postopoma, testo se do prve faze vedno speče vnaprej, kar olajša celotno proceduro, saj priprava zahteva bistveno manj strogega časovnega načrtovanja kot pri klasičnih picah. Ampak to prav nič ne poslabša kakovosti končnega izdelka, prej nasprotno! In to so ugotovili že stari Rimljani …

Zoran Triglav
Regina od blizu - sočna in hrustljava

Današnje pinse so seveda sodobna različica stare rimske specialitete. In Reservoir Dogs (naslov istoimenske Tarantinove filmske uspešnice se je pri nas glasil Stekli psi) jih pripravljajo na najboljši možni način. Seveda smo šli preverit in se prepričat, ali se v Novo Gorico res splača na pi … pinso!

Zoran Triglav
Mortazza z mortadelo, strašatelo, pistacijami, poprom, limonovo lupino in oljčnim oljem

Malce smo pokramljali z ekipo, eden njenih članov nam je povedal v imenu vseh: »Ko smo odprli točilnico, smo kmalu ugotovili, da bi bilo smiselno ponuditi nekaj za zraven, da ob pivu nekaj dobrega poješ. Najprej smo ponudili narezke, pica oziroma pinsa pa je bila naša tiha želja. In smo jo konec leta 2021 uresničili, pri tem pa nam je bil cilj, enako kot pri pivu, vrhunski produkt.« In še kako jim je uspelo! V točilnici Reservoir Dogs, ki se drži pivovarne, je na voljo res veliko vrst piva vseh mogočih stilov – 16 točenih in več kot 30 ustekleničenih stalno na razpolago. Vse te vrste piva se krasno ujamejo z raznolikimi pinsami, ki jih je v ponudbi sedem (od 8,5 do 11,90 evra). To je za tako majhen, pravzaprav butični lokal s krasnim vrtom neverjetna ponudba! Zagotovo najmočnejša na kvadratni meter.

Zoran Triglav
Tina je vodja točilnice Reservoir Dogs, kjer je vedno na boljo 16 vrst točenega piva.

Nadevi iz vrhunskih italijanskih sestavin so zares raznoliki, od klasične margerite prek klasike in takšne z mortadelo do paradne regine. Kraljico obložijo s paradižnikovo omako, stračatelo, svežimi dateri, oljkami, origanom, svežo baziliko in ekstra deviškim oljčnim oljem. Pokusili smo jo in ne pravijo ji zaman kraljica! Vsaka pinsa je pri Reservoir Dogs obložena ne le okusno, ampak tudi s smislom za estetiko. Treba je poudariti, da mojster Jaroslav pečeno osnovo najprej nareže na enake kose in šele nato vsak kos posebej enakomerno obloži na način, da so na njem prisotne prav vse sestavine. Pinso se postreže na leseni deski, da si lahko druščina ali samotni jedec vzame vsak kos posebej. Pribor ni potreben.

Zoran Triglav
Testena osnova za pinso mora biti napol spečena, preden jo začne Jaro oblagati.

Piva so torej pri Reservoir Dogs na voljo v vseh slogih, od klasičnih ležakov, IPA, new England do specialnih vrst piva, ki jih starajo v vinskih sodih ali sodih od žganih pijač, kot so rum, viski … Torej celoten repertoar vsega, kar se da početi s pivom. Lahko bi rekli raj za pivoljube. In ti so pogosto tudi ljubitelji dobre pice – ali pač njene različice pinse, ki se zaradi svoje izrazitejše hrustljavosti k pivu poda še bolje. Tako rekoč sanjska kombinacija!  

Zoran Triglav
Reservoir Dogs ponuja dovolj prostora tako na vrtu kot znotraj.

Točilnica Reservoir Dogs je v osnovi majhen lokal, sprva je bil notranji del prostora namenjen le pokušnjam piva. Ampak pred njim se razprostira krasna sončno-senčna terasa, pravzaprav pivski vrt, ki ga z nasprotne strani omejuje picopekov kotiček s pečjo in pripravljalnico pins, na levi pa je na voljo še dodaten večji prostor s 50 sedišči, namenjen družbam in zaključenim dogodkom. Tja se velja podati ob vsaki priložnosti, ko nam zadiši nekaj dobrega. Treba pa je vedeti, da pi … pinse pečejo šele po peti uri, medtem ko je pivo na voljo že dve uri prej.   

Zoran Triglav
Na pivskem vrtu se pinse odlično priležejo.

Točilnica pivovarne Reservoir Dogs v Novi Gorici je lokal, kamor lahko gredo ženske na izvrstno pi … pinso, poleg pa povabijo svoje moške na izjemno pi … pivo! Ali pač obrnjeno!

Zoran Triglav
Jonas Kodelja je nepogrešljiva gonilna sila ekipe Reservoir Dogs.