Zarja Menart

Slovenski animirani film Tri tičice premierno na festivalu v Krakovu

U.C./STA
26. 5. 2024, 09.29
Posodobljeno: 26. 5. 2024, 09.33
Deli članek:

V poljskem Krakovu se bo danes začel 64. filmski festival, na katerem bo v torek svetovno premiero doživel kratki animirani film Tri tičice v režiji Zarje Menart. Film, ki je nastal v produkciji Finta Film, se je uvrstil v tekmovalni program kratkih filmov, v katerem bo prikazanih 37 filmov, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Filmi, med katerimi je 13 dokumentarnih, 13 igranih in 11 animiranih, se potegujejo za zlatega zmaja, tri srebrne zmaje in mesto na lestvici kandidatov za nominacijo za evropsko filmsko nagrado in oskarja, so pojasnili na Slovenskem filmskem centru (SFC). Filmska zgodba Treh tičic pripoveduje o modri ptičji ženi, ki pošlje tri ptice, da vodijo dekle skozi neznane temačne pokrajine njenega notranjega sveta. Zarja Menart je poskrbela za režijo, scenarij, likovno podobo in animacijo. Za animacijo so bili zadolženi še Anka Kočevar, Matej Lavrenčič, Milly Yenchen, Ditiya Ferdous. Iva Kraljević je bila montažerka. Glasove so prispevali Zvezdana Novaković, Marija Kordež, Tatjana Brajer. Glasbo je napisala Zvezdana Novaković, oblikovalec zvoka je bil Julij Zornik. Kratki animirani film je režijski prvenec Zarje Menart, sicer režiserke, animatorke in ilustratorke, ki že desetletje sodeluje s Špelo Čadež kot glavna animatorka pri obujanju multiplan kolažne tehnike pri večkrat nagrajenih filmih Nočna ptica in Steakhouse. Ob svetovni premieri je zapisala, da je želela "izpostaviti plast ljudske pesmi, ki osvetljuje in daje pomen človeški izkušnji soočanja z mračnimi deli naše duše". Film je tako osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi z naslovom Tri tičice, ki govori o pticah, ki iz daljnih dežel prek morja prinašajo blagoslove in v vas zasejejo zdravje ter srečo. "Pesem je mogoče razumeti na mnogih ravneh, a sama jo doživljam kot metaforo potovanja skozi lastne notranje svetove in vračanje izgubljenih delčkov psihe, povezanih z bolečino in zaklenjenih nekje v pozabi," je pojasnila Menart. Finta Film se je specializirala za produkcijo stop-motion animiranih filmov, narejenih v tehniki lutkovne animacije in kolažne animacije na stop trik mizi. Združevanje različnih slikarskih in ilustracijskih metod, kot so slikanje ali risanje s čopičem na folijo in papir, je bilo značilno za že omenjeni produkciji Steakhouse in Nočna ptica režiserke Špele Čadež. Studio je ustvaril tudi več naročenih del, najbolj opazen pa je bil povzetek serije Orange is the New Black za Netflix. Koproducent filma je RTV Slovenija, hrvaški koproducent je Draško Ivezić za Adriatic Animation, film so podprli SFC in Studio Viba film ter Hrvaški avdiovizualni center.

Zarja Menart
Animirani film Tri Tičice.

Filmi, med katerimi je 13 dokumentarnih, 13 igranih in 11 animiranih, se potegujejo za zlatega zmaja, tri srebrne zmaje in mesto na lestvici kandidatov za nominacijo za evropsko filmsko nagrado in oskarja, so pojasnili na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Filmska zgodba Treh tičic pripoveduje o modri ptičji ženi, ki pošlje tri ptice, da vodijo dekle skozi neznane temačne pokrajine njenega notranjega sveta. Zarja Menart je poskrbela za režijo, scenarij, likovno podobo in animacijo. Za animacijo so bili zadolženi še Anka Kočevar, Matej Lavrenčič, Milly Yenchen, Ditiya Ferdous. Iva Kraljević je bila montažerka. Glasove so prispevali Zvezdana Novaković, Marija Kordež, Tatjana Brajer. Glasbo je napisala Zvezdana Novaković, oblikovalec zvoka je bil Julij Zornik.

Kratki animirani film je režijski prvenec Zarje Menart, sicer režiserke, animatorke in ilustratorke, ki že desetletje sodeluje s Špelo Čadež kot glavna animatorka pri obujanju multiplan kolažne tehnike pri večkrat nagrajenih filmih Nočna ptica in Steakhouse. Ob svetovni premieri je zapisala, da je želela "izpostaviti plast ljudske pesmi, ki osvetljuje in daje pomen človeški izkušnji soočanja z mračnimi deli naše duše".

Film je tako osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi z naslovom Tri tičice, ki govori o pticah, ki iz daljnih dežel prek morja prinašajo blagoslove in v vas zasejejo zdravje ter srečo. "Pesem je mogoče razumeti na mnogih ravneh, a sama jo doživljam kot metaforo potovanja skozi lastne notranje svetove in vračanje izgubljenih delčkov psihe, povezanih z bolečino in zaklenjenih nekje v pozabi," je pojasnila Menart.

Finta Film se je specializirala za produkcijo stop-motion animiranih filmov, narejenih v tehniki lutkovne animacije in kolažne animacije na stop trik mizi. Združevanje različnih slikarskih in ilustracijskih metod, kot so slikanje ali risanje s čopičem na folijo in papir, je bilo značilno za že omenjeni produkciji Steakhouse in Nočna ptica režiserke Špele Čadež. Studio je ustvaril tudi več naročenih del, najbolj opazen pa je bil povzetek serije Orange is the New Black za Netflix.

Koproducent filma je RTV Slovenija, hrvaški koproducent je Draško Ivezić za Adriatic Animation, film so podprli SFC in Studio Viba film ter Hrvaški avdiovizualni center.