Prihranek prostora

Odvrzite, česar ne potrebujete, in razmislite o policah ter predalnikih

Mare Koren
26. 5. 2024, 11.34
Posodobljeno: 26. 5. 2024, 11.35
Deli članek:

Ne glede na to, kako veliko stanovanje imate, prostora ni nikoli dovolj. Običajno se v času selitve v novo stanovanje navdušujemo nad velikostjo novega doma, a kaj ko ta sčasoma postane premajhen. Kje je težava?

Profimedia
Veliko prostora boste prihranili, če boste stvari pospravili tja, kamor spadajo.

Težave s prostorom se običajno dogajajo, ker stvari kopičimo ali pa imamo slabo organizacijo. Posledično je problem tudi slabo izkoriščenje prostorov. Težave imajo predvsem tisti, ki jim pravimo »hrčki«, ki kopičijo stvari za »hude čase« in nikoli ne vedo, kdaj bodo nekaj spet potrebovali. Nato pa stvari nekje ležijo tudi desetletje. Stvari, ki jih niste uporabili že več kot dve leti, gotovo ne potrebujete več. Zato se jih znebite. Seveda boste večino prostora prihranili, če boste svoj dom redno pospravljali in zanj izbrali primerno pohištvo.

Kuhinja

Kuhinja je gotovo prostor, ki mora biti premišljeno in preudarno organiziran. Res je, da največ prostora zasede hrana, nekaj jedilni pribor, veliko pa kuhinjski aparati. Po navadi težava nastane v omaricah in predalih, ki se precej hitro zapolnijo, če nimamo reda. Zato police organizirajte in živilom določite svoje mesto. Večja živila odstranite iz embalaže in škatel ter jih še dodatno sortirajte. Uporabite kozarce za shranjevanje, ki jih lahko lično hranite na delovni površini. Jedilni pribor in krožnike organizirajte, odstranite počene ter skrhane. Prav tako se znebite tistih, ki jih ne uporabljate in služijo zgolj nabiranju prahu.

Spalnica

Spalnice so večinoma prostor, v katerih so tudi omare z oblačili. Po navadi gre za precej velike prostore, ki so neizkoriščeni. Odlična izbira so sicer vgradne omare, ki segajo od stropa do tal. V kolikor je nimate, je čas, da poskrbite za nekaj sprememb. Prav tako je čas, da organizirate omaro. Če je v omari le drog brez polic oziroma jih je premalo, vgradite dodatne police in po možnosti palice. Dodajte predalnike, v katere boste shranili spodnje perilo, pasove, kravate, nogavice ... Oblačila, ki jih ne potrebujete ali so sezonska, zaprite v vakuumske vrečke za shranjevanje oblačil in jih brez slabe vesti shranite pod posteljo. Tako boste imeli zmeraj dovolj prostora. 

Dnevna soba

Tam se še prehitro začne nabirati prah, pa tudi številni reklamni letaki in časopisi, razmetani po sedežni garnituri, klubski mizici in še kje. Kar zadeva prah, vam ne preostane drugega kot redno čiščenje, medtem ko reklamne letake sproti spravljajte na za to predvideno mesto. Znebite se elektronskih naprav, ki ne delujejo več, prav tako stvari, ki jih že dlje časa niste uporabljali. Če nečesa niste uporabljali v zadnjih nekaj sezonah, jih najverjetneje ne potrebujete.

Kopalnica

Kopalnica bi morala biti prostor sprostitve, v katerem mora biti poskrbljeno za dobro higieno. A pogosto se zgodi, da se na umivalniku znajde številna navlaka. Od zobnih ščetk do krtač za lase, senčil za veke, čopičev, brisač... Zadostovalo bo, da boste stvari postavili na svoje mesto, prav tako pa poskrbeli, da umazana oblačila in brisače ob svojem času zavržete v koš za perilo ter prazne embalaže šamponov, krem in ostalih lepotil odstranite s polic. V kopalnico lahko umestite tudi predalnik ali komodo, v katero boste lično spravili čistila, zdravila, brisače in ostale pripomočke, za katere ne želite, da jih vidijo vaši gostje. Prav tako boste veliko prostora pridobili, če boste odstranili vse tisto, čemur je potekel rok uporabe.