ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Ajdovski Frik – najbolj rumantični bistro s picami

Zoran Triglav
13. 5. 2024, 12.00
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 10.17
Deli članek:

Tokrat smo se podali v središče Ajdovščine, kjer na zgodovinski lokaciji deluje izjemen bistro z neverjetnimi picami in zares prijetnim vzdušjem.

Zoran Triglav
Krasno zapečena pica

Naš primorski oddelek je na prestižni seznam naj picerij Slovenije uvrstil bistro Frik, ki kotira zelo visoko med ljubitelji celostnih kulinaričnih doživetij. Zelo posebno je že okolje, saj Frik razvaja sladokusce v stolpu številka 12 na ajdovski tržnici. Na temeljih dvanajstega rimskodobnega stolpa, ki so v davnih časih obkrožali trdnjavo Kastro, so stolp na novo zgradili po zamislih arhitekta Svetozarja Križaja, zaradi značilne oblike pa se ga je brž prijelo ljudsko ime pepelnik. Sprva je v njem deloval TIC, nato vinoteka Faladur, zdaj pa že nekaj časa bistro Frik, ki ga vodi kulinarični zanesenjak Erik Dietz. Pepela v Friku ne boste našli, niti v vrhunski plinski peči, morda ga tu in tam na terasi otrese le kakšen uživač, ki si ob zares obsežni izbiri rumov in drugih podobnih napitkov pripali kubanko.

Zoran Triglav
Za mizo se sedi izjemno prijetno.

Erik je pravzaprav kot večperesna deteljica, saj za vse v Friku skrbi povsem sam. Od načrtovanja, priprave hrane, nabave, postrežbe, urejanja papirjev do urejanja in čiščenja ter še obilice opravil, ki jih prinese vodenje bistroja. Tudi on je začel iz navdušenja, najprej je veliko pekel doma, preizkušal tehnike priprave testa … Leta 2019 pa se je srečal s prenosno pečjo za pice in kmalu zatem so postale izjemno popularne droži. Eno je vodilo v drugo in Erik je začel peči vse boljše pice. »Peč sem imel doma na balkonu in prelomno je bilo, ko je iz nje dejansko zadišalo po pravi piceriji! Takrat sem se odločil, da bom poskušal, dokler mi ne uspe zares.« Erik je v istem prostoru, kjer ima danes bistro Frik, delal že prej, v obdobju vinoteke. In avgusta 2019 so v vinoteki ponudili še pice. Sodobne, malo drugačne, navdahnjene po neapeljsko. Z njimi še ni bil najbolj zadovoljen, ampak ideja je bila zelo dobro sprejeta. Posel je stekel in Dietz je doma polovico garaže predelal v pripravljalnico hrane, vključno s pečjo za kruh, mešalniki testa, hladilniki … »Vso hrano pripravim tam, tudi sladice in testo za pico, tukaj v bistroju jo le dokončujem in pečem pice, saj ni veliko prostora.«

Zoran Triglav
Erik Dietz se svojim stvaritvam predaja z največjo strastjo.

Do danes je glavni in edini motor bistroja Frik prehodil zahtevno pot, izobraževal se je pri največjih italijanskih mojstrih tako za pico kot za kruh. Danes pripravlja testo po italijanski metodi z bigo. »S tem iz moke izvabim odlične arome in okuse, hkrati pa je metoda logistično bistveno bolj prijazna kot tista z drožmi.« Mojster je dosegel raven učitelja in danes prireja tudi dobro obiskane delavnice.

Zoran Triglav
Erik v svoji mini pripravljalnici

Že v času delovanja vinoteke si je imel čas zamisliti, kako bi uredil svoj lasten lokal, ko ga je oktobra 2022 dejansko prevzel, pa je svoje ideje tudi lastnoročno, s pomočjo očeta, uresničil. In to z zvrhano mero okusa ter do zadnje podrobnosti. Na način, da se v lokalu počuti kot v domači dnevni sobi. In 4. februarja 2023 je v 12. ajdovskem stolpu Erik odprl svoj bistro Frik. »Pravzaprav ne maram, da moj lokal deluje kot picerija. Raje kot bistro, kjer delamo moderne pice. Zasnova je namreč drugačna kot v lokalih z velikimi mizami, kamor prideš kadar koli. V Friku so zelo pomembne rezervacije. Ker delam testo tri dni vnaprej, moram približno vedeti, koliko ga bom potreboval. To prilagajam rezervacijam, saj ne maram, da bi se hrano metalo stran.« V lokalu je samo pet miz, za katere sprejema Dietz rezervacije v takšnem časovnem razmiku, da se lahko gostom ustrezno posveti, z njimi spregovori kakšno besedo … In to je gostom všeč, saj so bistro Frik zelo lepo sprejeli. »Najbolj pomembno se mi zdi, da gost odide zadovoljen!« pravi Dietz. In to se čuti.

Zoran Triglav
Ambient je urejen izjemno okusno.

Povedati je treba, da gre za lokal z izjemno udobnimi stoli, skrbno izbrano glasbo, okusno uglašeno intimno osvetlitvijo in nasploh prijetno atmosfero. In seveda vrhunskimi picami, ki predstavljajo glavnino ponudbe. Devet pic po ceni od 9 do 14 evrov. Testo, fermentirano vsaj 50 ur, je izjemno okusno, rahlo in s hrustljavo skorjico ter seveda lahko prebavljivo. Tudi sestavine nadeva so izključno najvišje kakovosti in skrbno izbrane ter kombinirane. Pokusili smo najprestižnejšo in najdražjo med njimi: carpaccio s pelati san marzano, mocarelo fior di latte, svežo rukolo, karpačom govejega rostbifa, gorčičnim dresingom in ovčjim sirom pecorinom. Sveža, lahka pica s krasno kombinacijo okusov! In pogled na jedilni list nakazuje, da velja podobno za vse druge izbire.

Zoran Triglav
Vsi detajli so skrbno premišljeni za kar največje ugodje gostov.

Tekoči del ponudbe si pri Friku zasluži posebno pozornost. Poleg zares dolge vinske karte z izključno vipavskimi vini (razen šampanjca in prosecca) je na voljo nekaj vrst piva lokalne pivovarne Pelicon, številni koktajli z mehurčki ali brez (tudi brezalkoholni) ter kar več kot 20 vrst ruma! Ti so Dietzova posebna strast. Zato tudi beseda rumantično v naslovu.      

Zoran Triglav
Erik z eno od steklenic ruma

Bistro Frik je lokal, kjer se imajo gostje, ki prihajajo od vsepovsod, zares fino. Idealno za romantični zmenek v dvoje. Ali za manjšo družbo sladokuscev. Sedi se zelo udobno ter ob prijetni glasbi je in pije zelo dobro. Eden tistih, ki jih obiščemo in si rečemo: res je bilo super, sem bomo pa še prišli! In bomo res!

Zoran Triglav
Frik premore še manjšo teraso.