ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Avio Pub – legendarna postojnska postojanka

Zoran Triglav
10. 4. 2024, 11.10
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 12.56
Deli članek:

Tokrat smo buciko z motivom pice v globus naše dežele zapičili pri Postojni. In to ni bila navadna bucika! Na vrhu nje se še zdaj vrti majcen propeler …

Zoran Triglav
Robert in Ana Čebokelj skupaj vodita Avio Pub, poleg njega pa še butični hotel Pira v Hruševju ter Kantino v Pivki.

Pravzaprav je omenjeno buciko zapičila ena od treh članic našega picariata, energična rdečelasa domačinka. Ko smo se nekoč z odpravo vračali iz Pivke in se peljali mimo letališča, je namreč zavpila: Zavij desno in ročna! Še danes se poznajo sledovi gum …

Zoran Triglav
Česnova s slaniki, oljkami in sušenimi paradižniki

Na športnem letališču v Postojni, v prostorih tamkajšnjega aerokluba na naslovu Rakitnik 1 a, že od konca devetdesetih let zadnjega stoletja minulega tisočletja obratuje Avio Pub. Pravzaprav je ravno upihnil 25 svečk. Od začetka je bil to lokal za legendarne zabave, a kmalu se je izkazalo, da bi radoživim uživačem kazalo ob mokrih dobrotah za na zob ponuditi še kaj solidnejšega za pod zob. In tako se je začelo. Najprej s prigrizki, nato pa leta 2004 s picami. Ampak tudi Avio Pub ni kar tako. Robert Čebokelj, ki priljubljeni lokal že dolga leta vodi skupaj z ženo Ano, je zadevo že na začetku zastavil karseda resno in se podal znanje o pripravi pice iskat v priznane italijanske šole. Tam je spoznal številne pomembne trike in skrivnosti o popolnem testu za pico, ki jih neguje in razvija še danes. In še danes zelo pogosto sam stopi za peč ter ob njej vihti lopar, da ga je veselje opazovati.

Zoran Triglav
Poleg klasičnih paradižnikovih pelatov uporabljajo še različne druge namaze.

Pica v Avio Pubu je nekaj posebnega, in to v najboljšem pomenu besede. Zaradi nižjega roba je resda ne bi mogli označiti za napolitansko, čeprav je pripravljena iz enako kakovostnega, vrhunsko uležanega testa ter najboljših možnih sestavin. Po okusu se lahko s picami iz Avio Puba kosajo le redke tiste, ki se na videz približujejo bolj rimskemu slogu. Testo je lahkotno in prijetno hrustljavo ter se v ustih kar stopi. Čebokelj je tej lahkotnosti posvetil ogromno truda in znanja: »Sam imam izjemno občutljiv želodec in le redko kje sem lahko pojedel pico, ki mi ni povzročila resnih težav. Že v času šolanja v Italiji sem spoznal, da je to večinoma posledica slabe kakovosti moke in nepravilne priprave oziroma ne dovolj intenzivne fermentacije.«

Zoran Triglav
Pice so obložene z dobro premišljenimi kombinacijami okusov.

No, picam, ki jih ponuja Avio Pub, so tudi občutljivi želodci zlahka kos. In preizkušeno teknejo tudi najbolj zahtevnim sladokuscem. Robert Čebokelj, ki je oboje v eni osebi, se nam je med pokušnjo slastnih dobrot pridružil ter z užitkom zmazal eno svojih stvaritev. Podpisani, ki sem moral voziti nazaj v Ljubljano, zagotavljam, da pice s postojnskega letališča na želodec sedajo lahkotno kot v travi pristajajo tamkajšnji aeroplani. Še opazil nisem, da sem pred potjo pozabil spiti espresso …   

Zoran Triglav
Impozanten točilni pult upravičuje naziv pub.

Avio Pub ni le picerija. Pravzaprav ponuja velik nabor resnih jedi, predvsem s predznakom najfinejših kosov mesa, najde se tudi kaj morskega. Na voljo so številne predjedi od fokač in karpačev do pit in brusket, bogate solate in sladice. Na sporedu je celo burger, in to nadgrajen z okusnim hlebčkom iz testa za pico.

Zoran Triglav
Za tradicionaliste je na voljo tudi čista klasika.

Pic je na razpolago 23 vrst, med njimi nekaj klasik, nekaj dobro premišljene avantgarde ter za ščepec eksotike. Nekatere pice so namesto s pelati osočene z namazi iz črnih oliv ali artičok, z bučno ali pesino kremo, kremo iz špargljev ali s tartufi … V sezonski maniri smo pokusili pico z lososovim filejem na špargljevi kremi, za kontrapunkt pa še česnovo s slaniki in sušenimi paradižniki. Obe odlično uravnoteženi, okusi so usklajeni z izjemnim občutkom. To pa v restavraciji pod tako uigranim vodstvom seveda ni presenečenje. Gotovo ni odveč omeniti, da je Avio Pub v tesnem sorodstvu z butičnim hotelom Pira v Hruševju, ki se ponaša z vrhunsko kuhinjo.

Zoran Triglav
Fokača "morje in hribi" je na jedilniku med predjedmi.

Tudi količinsko so pice v Avio Pubu prava mera. »Pri nas so pice porcijske, ravno prav za eno lačno osebo, zato jih ne strežemo 'na pol'. Vedno pravim, če pice ne zmoreš pojesti sam, je z njo nekaj narobe,« razloži Čebokelj. Ob tem pa nam je v oči padla eksotika z jedilnika: »ta debela« pica z dvojnim testom. Cene pic so po italijansko prijazne (od 9 evrov za margerito, 12 za classico s kuhanim pršutom, mocarelo in šampinjoni do 16 za najbolj luksuzno tartufo).

Zoran Triglav
V peči Avio Puba se pice pečejo na vročem vrtiljaku.

Povedati je treba, da v Avio Pubu med 12. in 16. uro strežejo izvrstna kosila (šest vrst na dan) in v tem času je pica iz praktičnih razlogov na voljo samo ena, po dnevnem izboru. Od 16. ure naprej pa je čas za pice vseh vrst in okusov. In poplaknete jih lahko z nekaj vrstami točenega piva in drugih pijač ter res zajetnim naborom izbranih vin.

Zoran Triglav
Vinska ponudba je zavidljiva.

Avio Pub je prijeten lokal in zanesljivo prava izbira, če želite na Postojnskem, le lučaj od primorske avtoceste in pol lučaja od magistrale proti Reki, pojesti zares okusno pico izvrstne kakovosti, ki vam ne bo obtežila želodca za nadaljnjo vožnjo. Izjemno zadovoljni pa bodo tudi najzahtevnejši sladokusci, ki bi namesto odlične pice pojedli kakšno še bolj resno specialiteto.

Zoran Triglav
Ob vhodu najprej zagledamo ogromen lesen propeler, z malo sreče pa še direktorico Ano Čebokelj.

Glasuj za svojo naj picerijo in z malo sreče osvoji nagrado!