Špizza – izbor Naj picerija Slovenije 2024

Gajbica reže svežo ledino v Mežiški dolini

Zoran Triglav
22. 2. 2024, 08.45
Posodobljeno: 22. 2. 2024, 13.34
Deli članek:

Picerijo Gajbica na Ravnah na Koroškem je žirija izbora Naj picerija Slovenije 2024 uvrstila na svoj seznam. Obiskali smo jo in preverili, zakaj.

Dobran Laznik
Sonja Štern včasih za peč stopi tudi sama, sicer je za pice glavna njena svakinja Tina.

Majhno družinsko picerijo, ki je nastala tik pred epidemijo in ne le preživela, ampak se je prav razcvetela, vodi njena lastnica Sonja Štern. Sprva je nameravala v družinski hiši, ki jo je obrasla poslovna cona, urediti kavarno oziroma bistro z malicami za uslužbence.

Zoran Triglav
Picerija Gajbica je dobila ime zaradi svoje oblike.

A kulinarična žilica, ki je v njej utripala že od mladih nog, v času študija na Turistici pa se je okrepila in obdala še s poslovno platjo, je povzročila obrat v drugo smer. No, ne povsem. Gajbica še vedno ponuja izvrstne tedenske malice, jedi na žlico in okusno kavo, a po vsej Mežiški dolini slovi predvsem kot zares dobra picerija. Nenazadnje se je uvrstila v vrh priljubljenosti že na enem minulih izborov naj picerije in s tem pritegnila nemalo pozornosti.

Zoran Triglav
Pica z mortadelo in pistacijami je del izredne ponudbe, ki se spreminja na sezonski osnovi.

Če smo iskreni, med tam stacioniranimi picerijami nima resne konkurence. Gajbica je namreč picerija sodobnega tipa, nenehno v koraku s sodobnimi trendi. Njene pice niso napolitanskega tipa, tega zares ne bi mogli trditi. Imajo pa z njimi kar nekaj skupnega. Denimo odlično, počasi fermentirano testo iz najboljših vrst moke. In izbrane sestavine vrhunske kakovosti, med katerimi denimo "pica šunka", ki jo ponekod še vedno uporabljajo, nima mesta. Namesto nje uporabljajo kuhan pršut in druge kakovostne mesnine. Kombinacija poskrbi, da so pice iz Gajbice lahko prebavljive in karseda okusne. 

Ivan Pisar
Burrata s pršutom je med najbolj priljubljenimi.

Treba je vedeti, da na podeželju in v industrijskih središčih včasih ni enostavno prodreti s sodobnimi kulinaričnimi trendi. Tudi Šternova priznava, da nekateri gostje še vedno želijo težko obložene pice, kakršne so bile nekoč v navadi po vsej naši domovini, večinoma pa radi preizkušajo sveže, sodobne nadeve in kombinacije okusov. Na jedilniku Picerije Gajbica je zato kakšnih 30 vrst pic za takšne in drugačne gurmane. Med najbolj zanimive z lažjega konca lestvice nadevov vsekakor sodi denimo kombinacija mocarele, jabolka, gorgonzole, popra, orehov in brusnic. Ali tista s solatnim nadevom.

Zoran Triglav
Picerija Gajbica stavi na najkakovostnejše sestavine in njihove uravnotežene kombinacije.

Med težje pa nadev v slogu klasičnega angleškega zajtrka ali s kombinacijo slanine in kulena. Na voljo je pica »piknik« z ajvarjem namesto pelatov in hrenovkami, prav posebna pa je »proteinska« s testom iz ajdove kaše. Ste namesto pica bureka želeli kdaj poskusiti burek pico? Gajbica jo ima, prepognjeno v calzone! In hišna pica »gajbica«? Šternova odkrito prizna, da si jo je zaradi lastnega navdušenja izposodila pri legendarni prevaljski piceriji Škufca. Ta si po katastrofalnih poplavah še vedno ni opomogla, a bo vrata spet odprla v kratkem. Gre za klasično pico s pelati, kuhanim pršutom in sirom, ki je obogatena z džuveč omako in feferonom. Morda se komu zdi nenavadno, vendar gre za neverjetno priljubljeno in okusno kombinacijo, že od začetka 80. let zapisano v DNK številnih generacij koroških ljubiteljev pice.

Zoran Triglav
Ne pozabijo na sladkosnede.

Odlične pice in druge jedi, tudi krasne unikatne sladice, je v Gajbici mogoče poplakniti s širokim naborom napitkov. Zlasti z lepo paleto vrst piva, na voljo pa so tudi nekatera vina, prosecco in sodobni koktajli. 

Zoran Triglav
Picerija Gajbica ponuja tudi okusne malice, ki jih izkušene kuharice pripravljajo po domačih recepturah.

Gajbica je prijetna družinska picerija z velikim parkiriščem, prostorno teraso in igrali za otroke. In družinska ji ne pravimo kar tako. V delovanje Gajbice je namreč z zanosom vpeta vsa razširjena družina, ki svoje delo opravlja z ljubeznijo. In to se pozna že na prvi pogled.

Zoran Triglav
Na voljo je obilica dodatkov in cela paleta osvežilnih napitkov, ki vam jih postreže prijazno osebje.