Tožba

Zadel je 316 milijonov evrov? Na loteriji pravijo, da je šlo za "tehnično napako"

R.T.
20. 2. 2024, 07.18
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 07.30
Deli članek:

John Cheeks iz Washingtona v ZDA je obnemel, ko je januarja lani zagledal številke na žrebanju lota.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Nekateri bi napisali, da se mu je ob spoznanju, da ga je zadel jackpot, povesila čeljust, res pa je, kot je sam priznal, da je odprtih ust nekaj sekund stal z listkom v roki in šele čez čas dojel, da se mu je drastično spremenilo življenje. Postal je namreč dobitnik 340 milijonov dolarjev (316 milijonov evrov).

Z odločnim korakom je naslednjega dne stopil v pisarno loterije (Office of Lottery and Gaming -OLG) in pokazal listek. Uradnik za okencem je ob pregledu številk zamahnil z roko. Listek ne velja, vrzite ga stran, mu je rekel in John Cheeks je še enkrat obnemel. Ko se je zbral, je uradniku nasprotoval, a ta se ni dal rekoč, da je bila ta serija številk objavljena »pomotoma«. Johnu Cheeksu je prekipelo. Najel je odvetnika, ki še vedno poskuša dokazati, da je John zakoniti dobitnik jackpota – številke so bile javno objavljene in pika.

S primerom se zdaj ubadajo na sodišču. Predstavniki loterije trdijo, da je tehnična napaka kriva za objavo številk. Na dan, ko je Cheeks kupil srečko, so opravljali teste in pomotoma objavili neko serijo številk. Te številke so ostale na spletu objavljene tri dni, do 9. januarja 2023. Niso pa bile iste kot številke, ki so jih izvlekli na dejanskem žrebanju. To ne prepriča Cheeksa in njegovega odvetnika, ki vztrajata, da je Cheeks zakoniti dobitnik. Še več, ob tem je menda utrpel stresne situacije, zato sta v tožbeni zahtevek vključila še znesek za to »škodo«. »Vem, da bo prevladala pravica,« je za BBC dejal Cheeks, ki ima že načrte, kaj bo naredil s tem bogastvom. A to še ni v njegovih rokah. Naslednja obravnava je na vrsti v petek.