Zanimivosti

Afera sodna palača na Jesenicah: pri 5,5 milijonski obnovi so nastopali isti akterji kot pri nakupu stavbe na Litijski

Oglasno sporočilo
19. 2. 2024, 11.50
Posodobljeno: 19. 2. 2024, 14.23
Deli članek:

Objavljamo nove podrobnosti obnove sodne stavbe na Jesenicah, vključno s štirimi praznimi stanovanji nad sodnimi pisarnami. Ministrstvo za pravosodje je zanjo skupno odštelo skoraj 5,5 milijona evrov, o investiciji pa so odločali isti akterji kot v primeru spornega nakupa stavbe na Litijski v Ljubljani, prav tako tudi o usodi teh stanovanj.

Kot smo že pisali, so sodno stavbo na Jesenicah obnavljali od 18. avgusta 2022 do 24. novembra lani, ko so jo lahko uporabniki spet prevzeli. Poleg prostorov sodišča so obnovili tudi štiri prazna stanovanja, ki so bila neuporabna več desetletij.

Za obnovo celotne stavbe se je ministrstvo za pravosodje odločilo že leta 2019 na podlagi poročila ZRMK, ki je pokazalo, da je stavba v izredno slabem stanju in je bila potrebna nujne celovite protipotresne, energetske in funkcionalne obnove z dostopom za gibalno ovirane osebe.

Takrat je prvo pogodbo podpisal Uroš Gojkovič, ki je bil takrat generalni sekretar ministrstva pri ministrici Andreji Katič, zadnjo pogodbo pa je leta 2022 podpisala zdaj že bivša ministrica Dominika Švarc Pipan.

Tretji akter Simon Starček pa se pojavi po obnovi stanovanj nad sodniškimi pisarnami, ko bi jih moral predati stanovanjskemu fondu stanovanjske komisije pravosodnih organov, ki bi nato odločili o njihovi prodaji, vendar tega še vedno ni storil.

Prazna stanovanja so bila tudi v sosednji stavbi, ki se drži sodišča, vendar jih je pred štirimi leti odkupilo podjetje Beso B. in v njem naselilo stanovalce. Njegovi delavci so sodelovali tudi pri obnovi sodne stavbe, čeprav na ministrstvu za pravosodje trdijo drugače.
https://reporter.si/tiskana

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24