Zanimivosti

Pravi poklic prihodnosti

Oglasna priloga Izbiram svoj poklic
20. 2. 2024, 09.08
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 12.57
Deli članek:

Električna energija je energija prihodnosti, zato poklic na področju elektrotehnike ponuja široko odprt manevrski prostor pri zaposlitvi in nadaljnjem kariernem razvoju.

Miha Fras
Delavnik elektromonterjev je razgiban in aktiven, delo pa poteka v timskem duhu.

Povezujemo s pozitivno energijo

V Elektru Ljubljana skrbimo za nemoteno delovanje distribucijskega elektroenergetskega omrežja na tretjini ozemlja Slovenije. Omrežje načrtujemo, gradimo, vzdržujemo, poleg tega pa razvijamo tehnološke rešitve, s katerimi omrežje postaja vse bolj digitalizirano in avtomatizirano. Delo v Elektru Ljubljana prinaša priložnost za razvoj številnih novih znanj in veščin. Poteka v razgibanem timskem duhu v ekipah na terenu, projektnih timih ali samostojno.

Arhiv Elektra Ljubljana
Dispečer nosi veliko odgovornost, saj nadzoruje delovanje elektroenergetskega sistema.

Izzivi za elektrikarje, elektrotehnike, računalnikarje in informatike

Področja dela v distribucijskem podjetju so raznolika in nudijo številne izzive vsem, ki se izobražujejo na področju elektrotehnike ter računalništva in informatike.

Enega najbolj raznolikih delavnikov preživljajo elektromonterji. Delajo na terenu v ekipah, veliko imajo stikov z uporabniki. Vzdržujejo elektroenergetske naprave, odpravljajo napake, obnavljajo in gradijo elektroenergetsko infrastrukturo. Nudimo jim različna dodatna usposabljanja. Karierna pot jih lahko pelje do vodje nadzorništva, odprta pa so jim tudi številna druga delovna mesta.

Projektanti izdelujejo načrte, trasirajo, snemajo in skrbijo za zakoličbo distribucijskih naprav. Pridobivajo projektne pogoje in soglasja h gradnji.

Elektroenergetsko omrežje 24 ur na dan vse dni v letu nadzorujejo in upravljajo dispečerji. Pri tem uporabljajo sistem daljinskega vodenja.

Sodelavci na področju merjenja električne energije skrbijo za odčitavanje števčnih podatkov, parametriranje in vzdrževanje merilnih, komunikacijskih in krmilnih naprav, izvajajo kontrolne meritve, uvajajo nove tehnologije in programske aplikacije.

Informatiki pa skrbijo za razvoj orodij za podporo poslovnim procesom, projektirajo in osvežujejo baze podatkov, vzdržujejo programsko opremo, nudijo podporo pri delu z informacijsko tehnologijo ter skrbijo za uvajanje digitalnih rešitev.

Miha Fras
Odčitavanje števčnih podatkov je le ena od nalog sodelavcev na področju merjenja električne energije.

Ustvarjamo priložnosti

Mladim zagotavljamo številne možnosti sodelovanja, pri katerih lahko spoznajo različna delovna mesta in izberejo karierno pot, ki jih najbolj motivira.

V Elektru Ljubljana imajo možnost opravljanja praktičnega usposabljanja z delom ter usposabljanja na delovnem mestu s sistemom mentorstva. Ta novozaposlenim omogoča kroženje in spoznavanje različnih področij delovanja distribucijskega podjetja. Omogočamo tudi dijaško in študentsko delo, študentom ustreznih smeri pa zagotavljamo mentorje za diplomska ali magistrska dela. V letošnjem letu bomo podelili tudi kadrovske štipendije, namenjene mladim, ki se izobražujejo v programih za elektrikarja ali elektrotehnika, inženirja ali magistra elektrotehnike oziroma računalništva ali informatike.

Ste našli priložnost zase? Pridružite se nam! Svojo vlogo pošljite na kadrovska.sluzba@elektro-ljubljana.si.