Jejmo zdravo

Več razlogov, zakaj je losos cenjen in spoštovan

Maja Kopriva
6. 1. 2024, 10.15
Deli članek:

Losos zagotovo še zmeraj velja za delikateso, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Oranžno do rožnato meso je odlično tako surovo, pečeno kot tudi dimljeno ali sušeno. Kaj sploh vemo o tej ribi?

Dreamstime
Losos bo odličen pečen, kuhan ali svež.

Lososi spadajo med anadromne ribe, ki svoje življenje začnejo v reki, med rečnim prodom, nato pa se po štirih letih življenja začnejo seliti proti morju. Tam nato preživijo nadaljnjih štiri do šest let, v tem času pa pridobijo značilen srebrn sijaj in izgubijo temno barvo. Ko spolno dozorijo, se začnejo vračati v rojstni kraj, ker se bodo drstili. Pot po rekah navzdol je lahko dolga tudi do 1500 kilometrov, med potjo pa se le malo hranijo. Po drstitvi običajno poginejo, tisti, ki preživijo, pa se izčrpani spet vrnejo v morje, kjer si opomorejo in se nato v presledku enega ali dveh let vrnejo na drstišče. Danes večina lososov v naše trgovine pride iz ribogojnic, najpogosteje iz Norveške ali Čila.

Prehrambna vrednost

Losos ima visoko prehrambno vrednost, saj vsebuje visokokakovostne beljakovine ter nenasičene maščobe, ki so dragocen vir maščobnih kislin omega 3. Losos vsebuje tudi nekaj pomembnih mineralov, med katerimi prednjačijo selen, fosfor, kalij, tiamin, niacin, vitamina B6 in B 12 ter riboflavin. Sto gramov svežega lososa pa vsebuje le 120 kalorij.

Kaj paziti ob nakupu

Losos je podobno kot ostale ribe precej občutljiv na shranjevanje in prevoz. Če kupujete celega, bodite pozorni na jasno in sijoče oko ter rdeče in vlažne škrge. Koža ne sme biti sluzasta, meso pa mora biti na otip čvrsto. Hraniti ga morajo na ledu pri temperaturi od –1 do 2 stopinji Celzija. Lososa zmeraj kupujte tisti dan, ko ga boste pripravili, in zgolj izjemoma dan prej. Hranite ga pri najnižji temperaturi v hladilniku. Svež losos je praviloma naprodaj v filejih ali zrezkih. Zamrznjen je običajno narezan na porcijske kose, medtem ko dimljenega po navadi prodajajo narezanega na tanke rezine in vakuumsko zapakiranega. Pri nakupu prekajenega ali konzerviranega lososa bodite pozorni na napise na embalaži. Preverite, da resnično kupujete lososa, in ne morskega lososa ali saja.