Rakete

Hezbolahov prvi odgovor na likvidacijo Hamasovega voditelja

G.G./STA
6. 1. 2024, 10.08
Posodobljeno: 6. 1. 2024, 10.11
Deli članek:

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je danes sporočilo, da je izstrelilo več kot 60 raket na izraelsko vojaško oporišče na severu Izraela. Obstreljevanje severnega Izraela je Hezbolah označil kot svoj prvi odgovor na uboj drugega moža skrajnega palestinskega gibanja Hamas Saleha al Arurija v začetku tedna v Bejrutu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Hezbolah je v izjavil zapisal, da je v okviru začetnega odziva na atentat vodilnega moža Hamasa Saleha al Arurija danes na izraelsko vojaško bazo Meron izstrelil 62 različnih vrst izstrelkov. Po podatkih izraelske vojske so davi identificirali približno 40 izstrelitev raket z libanonskega ozemlja, izraelske sile pa so v odzivu kmalu zatem napadle celico, odgovorno za nekatere od teh izstrelitev. Sirene za zračni napad so se sprožile v krajih in mestih v severnem Izraelu, pozneje pa tudi na Golanski planoti, ki jo zaseda Izrael.

Od izbruha vojne med Izraelom in Hamasom so se na izraelsko-libanonski meji okrepili spopadi med izraelskimi silami in proiranskim Hezbolahom, ki velja za zaveznika Hamasa. Torkov uboj namestnika vodje Hamasa Arurija v predmestju libanonske prestolnice Bejrut, ki ga je Hamas pripisal Izraelu, je sprožil bojazni pred nadaljnjim stopnjevanjem sovražnosti. Izrael sicer uradno ni prevzel odgovornosti za atentat. Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je v petkovem govoru posvaril Izrael, da se bo skupina "na bojišču" hitro odzvala na uboj Arurija.