Zanimivosti

Brez strahu pred sodobnimi tehnologijami – dobrodošli na Digi info točkah!

Oglasno sporočilo
28. 11. 2023, 10.35
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 17.37
Deli članek:

Želite polno izkoristiti vse možnosti, ki jih ponuja nova elektronska izkaznica? Vas zanimajo reči, povezane s študijem in štipendijami? Bi si radi olajšali dostop do zdravnika in zdravil z uporabo eZdravja na portalu zVEM? Bi radi vedeli, kako kupiti rabljen avto z zanesljivi podatki, kako priti do digitalnega podpisa in elektronske zemljiške knjige, kako uporabljati eDavke, pa ne veste, kako bi se tega lotili?

Pri Ministrstvu za digitalno preobrazbo se zavedamo, s kako hitrim tempom napredujejo sodobne digitalne tehnologije in v kako neprijetne položaje vsak dan bolj to spravlja digitalno manj spretne.Jasno nam je tudi, da bo digitalna preobrazba družbe in gospodarstva uspešna, če bo vanjo vključenih čim več ljudi oziroma vsi, ki to želijo. Poleg številnih usposabljanj za delo s sodobnimi tehnologijami, kot so izobraževanja za otroke in mladostnike, za odrasle, za starejše od 55 let (projekt Mobilni heroji) in za prekvalifikacije žensk v IKT poklice, smo za lažji vstop v digitalni svet odprli še tako imenovane Digi info točke.

Od sredine novembra letos je v Sloveniji 222 takih Digi info točk – v vsaki občini ena, v mestnih občinah pa je takih točk več; v Celju, Kranju in Kopru sta dve, v Mariboru so štiri in v Ljubljani jih je pet. Nekatere točke so v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (ki imajo v glavnem vse zagotovljena parkirišča in urejene dostope za invalide), nekatere so drugod, denimo na uradih Pošte Slovenije in prostorih občin ter upravnih enot.

Digi info točke so odprte vsaj pet dni v tednu ob različnem času (vsaj tri dni dopoldan in dva dni popoldan). Na območjih, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost, so svetovanja tudi v jezikih narodnih skupnosti.

Pri Ministrstvu za digitalno preobrazbo so opravili poseben tečaj prijazni svetovalci s certifikatom, ki na Digi info točkah na nazoren način ter s praktičnimi nasveti pomagajo obiskovalcem uporabljati računalnik in tablico pa tudi mobilni telefon pri dostopanju do praktično neštetih storitev, ki so danes na spletu.

Na Digi info točkah vsak obiskovalec dobi pomoč pri:

- uporabi elektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije,
- prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju,
- dostopu do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si,
- dostopu do elektronskih storitev na portalu eUprava,
- registraciji in prijavi v portal SPOT,
- uporabi storitev eZdravja na portalu zVEM,
- dostopu do e-storitev ZPIZ,
- uporabi državnega davčnega portala eDavki,
- dostopu do elektronske zemljiške knjige,
- uporabi elektronskih vinjet na portalu DARS,
- storitvah z zvezi s študijem in štipendijami,
- storitvah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na portalu Volos,
- osnovah kibernetske varnosti
-  …

Glede na obisk na Digi info točkah bomo sproti dodajali še nove digitalne javne storitve. Digi info točke bodo delovale vsaj do konca novembra 2024. »Po uspehu naših projektov za usposabljanje in izobraževanje, veliki udeležbi ter zanimanju zanje upravičeno pričakujemo, da bodo tudi Digi info točke pomembno prispevale k povečanju zanimanja in dvigu kompetenc za uporabo digitalnih javnih storitev ter številnih koristi, ki jih te prinašajo v naš vsakdan,« je ob otvoritvi Digi info točk med drugim dejala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Seznam lokacij Digi info točk in njihov delovni čas je dostopen na spletni strani Ministrstva za digitalno preobrazbo (Digi info točke | GOV.SI).