Zanimivosti

Gremo na pot v iskanju dobrot

Vsebino podpira: Petrol d. d.
22. 11. 2023, 12.55
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 14.00
Deli članek:

Radi dobro jeste in poleg tega raziskujete zanimive kraje? Za vas imamo odlično idejo – kulinarično popotovanje po Sloveniji. Vsak kilometer prevožene poti vas bo nagradil z edinstvenimi okusi lokalnih jedi. Od zelenih alpskih dolin do sončnih vinogradov Panonske nižine, od gostih dolenjskih gozdov do toplega objema Jadranskega morja – Slovenija je prava zakladnica okusov, ki navdušujejo tudi najzahtevnejše gurmane.

Foto: Petrol d. d.

Naša geografsko raznolika dežela se ponaša z regionalnimi kuhinjami, za katere so značilne lokalne sestavine, zgodovinski vplivi in prilagojenost letnim časom. S prestižnimi restavracijami, mednarodno priznanimi kuharji in s širokim repertoarjem zaščitenih regijskih jedi Slovenija strumno stoji na zemljevidu svetovne kulinarike. Najboljše pri tako bogati kulturni dediščini pa je to, da jo lahko okušate v svoji bližini.

Zapeljite se torej po poteh lonca in kuhalnice in sledite zgodbam ljudi, ki že stoletja z ljubeznijo pripravljajo naše tradicionalne jedi!

Zasanjano Prekmurje

Foto: Petrol d. d.

Za večino Slovenije velja, da se je za obisk Prekmurja treba na cesti zadržati nekoliko dlje, kar vas bo morda celo navdušilo, če radi sedite za volanom. Najbolj prepoznavna kulinarična značilnost pokrajine ob Muri je seveda gibanica. A vas bodo zagotovo navdušile tudi odlične pogače z makom, ocvirki ali pa postržjača iz moke žita, ki je zraslo na bližnjih poljih. Tu so še slastne zlejvanke – kaše iz pšenične, koruzne ali ajdove moke. Od mesa vam bodo ob Muri najpogosteje postregli s prekajeno ali sušeno svinjino. Nujno poskusite prleško tünko. Na krožnikih bosta še perutnina in divjačina, najbolj znana enolončnica pa je nedvomno bujta repa.

Poskusite: gibanico, smetanovo juho, prleško tunko, dödöle, bograč, ajdove krvavice, pečene krape

Živahna Štajerska

Foto: Petrol d. d.

Štajerska je z večino slovenskih dežel prometno dobro povezana, zato je odlična izbira za izlet ob koncu tedna. Kulinarično je znana po juhah, med katerimi najbolj izstopa kisla juha iz svinjskih parkljev in drobovine, na koncu obogatena z dodatkom kisle smetane. V »malem prstu« imajo tudi jedi iz testa, kot so štruklji, rezanci in žganci. Kulinaričnim pustolovcem bodo všeč tudi mavžlji, v svinjski mrežici pečeno zmes iz mesa svinjske glave, prepraženega kruha, ajdove kaše in začimb, polnjena ovčja pečenka ter mežerli, jed iz prašičje, telečje ali ovčje drobovine, kruha, začimb in jajc. Za posladek pa je seveda nujna pohorska omleta.

Poskusite: pohorski lonec, pohorsko omleto, štajerske bržole, meso iz kible, koštrunov lonec, klobase, štajersko kislo župo, štruklje in potice ter akacijevo in bezgovo cvrtje

Pristna Dolenjska

Foto: Petrol d. d.

Na Dolenjskem so najbolj značilna jed zagotovo štruklji, tesno za petami pa jim sledi slavna belokranjska pogača, ki je že skorajda »tretja priča« vsaki dolenjski poroki pa tudi rojstnodnevnim in drugim zabavam v večjem številu. Štruklje, katerih pripravo mojstrsko obvladujejo, poznajo kuhane, pečene in ponekod celo ocvrte, sladke ali slane, nekvašene in vzhajane. Tam so doma tudi krepke obare in jagenjčki na žaru. Kulinariko zaznamuje predvsem bližina gozdov, rodovitnih tal ter gričev, posejanih z vinogradi in zidanicami.

Poskusite: dolenjsko ocvirkovco, pečeno raco, fižolovo in krompirjevo juho, ajmohte (obare iz kokoši, teletine, kuncev), štruklje (sirove, orehove, jabolčne, medene), šivanko (svinjski flam v pečenki), belokranjsko cvrtje, svinjsko kračo s kruhom in jajci v govejem črevu, jagenjčka na žaru, bele klobase, matevža s suhim mesom in kislim zeljem, belokranjsko špehovko, belokranjsko pogačo

Vedno karizmatična Primorska

Foto: Petrol d. d.

Primorska vse leto vabi na vožnjo ob obali ali po notranjosti, posuti z griči in starimi vasicami. Ni pa lepa le na pogled – znana je po preprostih in lahkih jedeh, ki pa so zaradi geografske raznolikosti zelo raznolike. Obmorske okuse oblikujejo sol, burja in rdeča prst, ki dajejo slastne ribe, testenine in morske sadeže. V Istri prevladujejo divjačina ter močnate in zelenjavne jedi, v Posočju pa kozje in ovčje meso, jedi s koruzno moko, suho sadje, krompir in mlečni izdelki. V Sečoveljskih solinah že stoletja ročno pridobivajo sol, ki se dobro poda k ribami in solatam. Primorskih krajev se drži tudi simpatičen rek, da riba plava trikrat – v vodi, olju in vinu. No, slednjega bomo na vožnji z avtom seveda izpustili, če pa se odločimo za romantično nočitev ob morju, lahko z njim nazdravimo na resnično čudovito idejo za potep.

Poskusite: jote in mineštre, tržaške vampe, brodet, frulico (kuhane sladke koruzne hlebčke iz Vipave), pršut in juho s pršutom (Kras), pince (maslene kvašeni kruhki), piranskega brancina v soli, frtaljo, češpljeve njoke, škampe na buzaro, ribji brodet s polento

Častitljiva Gorenjska

Foto: Petrol d. d.

Za hribovske ceste s pravljičnimi razgledi in krepke jedi zavijte proti Alpam. Tam se, skorajdobesedno, cedita med in mleko. Gorenjska se ponaša s številnimi odličnimi siri in jedmi iz testa, ki jih obogatijo nadevi iz lokalnih sestavin. Skozi vrata planinskih koč diši po enolončnicah, žgancih in bogatih suhih mesninah. Tu si lahko privoščite tudi okusne sladkovodne ribe, ki plavajo v kristalno čistih vodah. Lokalna kulinarika je tu zelo povezana s planinami, na katerih se že stoletja pasejo krave in drobnica. Cvetoči travniki in gozdovi pa so tudi pašniki svetovno znane avtohtone kranjske čebele.

Poskusite: gorenjski želodec, gorenjsko prato, klobaso v zaseki, ovčje prsi s stročjim fižolom, maslovnik, gorenjske krape s skuto, ajdnek, rateške krape, kranjske štruklje, kvočeve nudlne, kruh prgovc, sir mohant, pajtičke (Cerkljansko), kobariške štruklje, bovške krafi

Srčna in strastna osrednja Slovenija

Foto: Petrol d. d.

Tudi v našem glavnem mestu in njegovi okolici boste naleteli na zelo živopisno kulinariko, ki še najbolj spominja na mešanico dolenjske in gorenjske kulinarike. Na mizi se pogosto znajdejo slane ali sladke pogače in kaše, pri čemer so imena hitro zavajajoča, saj se lahko »močnato« imenuje tudi kakšna mesna jed. Pomembno vlogo imajo žitarice – od ajde do ječmena in slada. Po Sloveniji Ljubljančane radi imenujejo »žabarji«, čemur botrujejo tudi žabji kraki na jedilnikih nekaterih znanih gostiln.

Poskusite: potico, žgance z ocvirki (krompirjeve, ajdove, koruzne), koline, bloško trojko (kaula s krompirjem in fižolom), idrijske žlikrofe, proseno kašo s suhimi slivami, belokranjsko pogačo, leteče žgance, čebelje panjčke, visoško pečenko, sir trnič

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Jedi, ki razvajajo znova in znova

Slovenija predstavlja mikrokozmos evropskih vplivov, saj se vsaka regija ponaša s svojimi gastronomskimi posebnostmi. Če okuse, ki jih boste odkrivali na pohajkovanjih, povežete z naravnimi in kulturnimi značilnostmi pokrajin, se boste teh doživetij še dolgo z veseljem spominjali.

Za dobro »hrano« vam bo hvaležno tudi vaše vozilo, posebno v zimskih mesecih. S Petrolovimi visokokakovostnimi gorivi Q Max mu zagotavljate optimalno optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja, z manjšo porabo pa boste na vaših izletih naredili tudi več kilometrov.

Naj bodo vaše poti vedno zanimive, mize pa vedno dobro obložene! Srečno pot in dober tek!

Vsebino podpira: Petrol d. d.