Zanimivosti

Za predpraznični uvod na severovzhod

Vsebino podpira: Petrol d. d.
22. 11. 2023, 12.50
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 14.06
Deli članek:

Jesen je odlična za raziskovanje skrivnostnih kotičkov Madžarske. Našo sosedo smo vzeli pod drobnogled in videti je naravnost navdušujoče. Gremo skupaj na potep!

Petrol d. d.

Zaradi izjemnih jezikovnih razlik med državama pri nas le malokdo ve, da madžarska beseda za jesen, »ősz«, pomeni tudi »sivolas«, medtem ko glagol »őszül«, ki pomeni tako »siveti« kot tudi »postajati jesenski«. Čeprav pozna jesen ni prav živopisna, pa Madžarska vabi z obljubo novih, čarobnih doživetij. Zbrali smo nekaj predlogov, kam vas lahko popotniško zanese to jesen.

Naravna čudesa Madžarske

Petrol d. d.

Začnite svoje potovanje z obiskom Miskolctapolce, kjer bodo naravne slane vode v jamski kopeli pomirjale vaše telo in duha. Voda bo dobro dela vašim sklepom in mišicam, doživetje pa je tudi izjemno fotogenično! Nadaljujte s potjo do Aggtelek Karsta, do jam z osupljivimi jamskimi formacijami, ki so tudi zaščitene v okviru Unesca.

Petrol d. d.

Za ljubitelje narave je obisk nacionalnega parka Hortobágy nepogrešljiv. To območje je znano po spektakularni migraciji žerjavov, kjer lahko opazujete desettisoče teh elegantnih ptic v njihovem naravnem okolju. Največ jih med migracijo na jug sicer lahko vidite oktobra in novembra, a jih je letošnja otoplitev v teh krajih zadržala še dlje, zato boste tudi v zimskih mesecih morda še uzrli kakšno jato.

Kult(ur)no popotovanje

Petrol d. d.

Madžarska je bogata tudi v kulturnem smislu. V Budimpešti ne zamudite obiska sinagoge Dohany Street, ene največjih sinagog na svetu. Ta zgodovinsko pomembna lokacija ponuja vpogled v bogato judovsko dediščino Madžarske. Nadaljujte z obiskom bazilike Esztergom, ki s svojo mogočnostjo in čudovitim razgledom na reko Donavo predstavlja eno izmed arhitekturnih čudes države. Obiščite pa tudi palačo Festetics, ki s svojim baročnim stilom in vrtovi priča o zgodovinskem in umetniškem bogastvu Madžarske.

Petrol d. d.

Jeseni se mesto prelevi v prizorišče kulturnega bogastva. Obiščite neodvisne kinodvorane, kot sta Bem Mozi in Cirkó Gejzír, kjer lahko uživate v klasičnih in indie filmih. Po filmski predstavi se prepustite okusom tradicionalne madžarske kuhinje z »Főzelék«, zelenjavno enolončnico, ki je kot nalašč za hladne jesenske dni.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Zakaj z avtom?

Potovanje z avtomobilom po Madžarski omogoča nepozabno svobodo in priložnost, da na lastno pest raziskujete to čudovito državo. Vožnja skozi slikovite poznojesenske pokrajine bo še nekoliko daljša, kot bi bila sicer, če na bencinskem servisu Petrol natočite visokokakovostno gorivo Q Max. Z njim tudi v hladnejših mesecih zagotavljate optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja, manjša poraba pa pomeni tudi nekaj več prevoženih kilometrov.

Madžarske ceste vabijo, da odkrijete njihove skrivnosti in lepote v lastnem ritmu. Torej – megyünk? Gremo?

Vsebino podpira: Petrol d. d.