Zanimivosti

Naša južna soseda, kot jo poznajo le redki

Vsebino podpira: Petrol d. d.
29. 11. 2023, 08.32
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 09.09
Deli članek:

Čeprav Hrvaško verjetno dobro poznate, zagotovo niste odkrili vseh njenih kotičkov. Ko se visoke temperature poslovijo in turistične skupine zapustijo njena priljubljena letovišča, se Hrvaška prelevi v idilično, umirjeno destinacijo z izjemnimi razgledi, dostopnimi cenami in živahnim kulturnim dogajanjem.

Foto: Petrol d. d.

V pozni jeseni, ko neprijetno vreme mami v udobje domačih štirih sten, je treba vseeno poskrbeti, da vas potepuška žilica ubrani zimske hibernacije in ohranja aktivne. Izbrali smo nekaj zanimivih izletov na Hrvaško, ki bodo potešili vsakega pustolovca, bodisi v strnjenem vikend izletu ali posamičnih obiskih.

Mogočnost jesenskega vodovja

Foto: Petrol d. d.

Začnite svojo avanturo z obiskom naravnih lepot. Jesenske barve v tem letnem času poudarjajo mogočnost spektakularnih slapov, med katerimi blestijo Plitviška jezera. Svetovno znana biserna veriga brzic in tolmunov je jeseni še posebej pravljična, medtem ko slapovi Krke v zaledju Dalmacije ustvarjajo glasbeno kuliso žuborenja vode, ki je odlična spremljava umirjenim jesenskim sprehodom. Manj znani kotički kot so Rastoke pri Slunju, Sopot pri Zagrebu ali Gubavica južno od Splita prav tako čakajo, da jih odkrijete in občudujete njihovo divjo neukročenost. Ne spreglejte niti Strbackega Buka na meji med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, ki ponuja čudovit prizor vodnega razkošja.

Kraljestvo za takšen razgled!

Foto: Petrol d. d.

Ljubitelji vožnje boste gotovo tudi v jesenskih mesecih uživali na cestah, ki se med prizori z razglednic vijejo skozi narodna parka Risnjak v Gorskem kotarju in Paklenica na Velebitu. Malce bliže nam pa vam priporočamo vožnjo po Slemenu in naravnem parku Medvednica nad Zagrebom.

Pričevanje zgodovine

Foto: Petrol d. d.

Ne zamudite tudi kulturnega potovanja skozi čas z obiskom gradov in dvorcev, ki pričajo o bogati hrvaški zgodovini. Dvorec Trakošćan in grad Veliki Tabor v hrvaškem Zagorju, očarljiv Stari grad Varaždin in mogočna trdnjava Nehaj v Senju vsak na svoj način pripovedujejo zgodbe iz preteklosti. Jesen je tudi primeren čas za raziskovanje mest z arhitekturno in zgodovinsko pestrostjo: Pula z dih jemajočimi ostanki antike, Trogir s srednjeveškim šarmom, Osijek z eno najlepših secesijskih ulic v Evropi in Rijeka s svojo sodobno arhitekturno mojstrovino – mošejo.

Foto: Petrol d. d.

Nepozaben sončni zahod

Ko dan preide v večer, poiščite obalo Jadranskega morja in se prepustite magičnim sončnim zahodom, ki barvajo nebo v toplih zlato-rdečih odtenkih, nudijo pa tudi priložnost za romantične sprehode ob šumenju morja.

Foto: Petrol d. d.

Za zgodnje zimske pustolovščine

Hrvaška je neskončna skrinja zakladov, ki čakajo da jih odkrijete, ne glede na letni čas. Lepotici z mediteranskim šarmom namreč tudi jesen in zima ne prideta do živega. Nasprotno, takrat je po mnenju številnih celo najlepša.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Za karseda udobno vožnjo v hladnejšem delu leta poskrbite tudi s Petrolovim visokokakovostnim gorivom Q Max, ki vašemu vozilu zagotavlja optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja, z manjšo porabo pa boste naredili tudi več kilometrov po hrvaških cestah. Ne pozabite – tudi na hrvaškem je na Petrolovih bencinskih servisih na voljo gorivo Q Max.

Srečno pot in veliko nepozabnih izletov vam želimo!

Vsebino podpira: Petrol d. d.