TEŽAVE VSAKEGA DOMA

Ne požira, smrdi in ves čas klokota?

m.k.
13. 6. 2023, 16.14
Deli članek:

Se je tudi vam zamašil odtok? Kako lahko odpravite napako in kaj ste storili narobe, ko pa uporabljate mrežico za odtok in budno pazite, kaj se izteka vanj? Poklicati na pomoč ali se lahko zadeve lotite sami?

splet
Pomagajte si s sodo bikarbono.

Druga sredina maja nam je postregla s precej več sonca in skorajda s poletnimi temperaturami. Številni smo se tako lotili tudi prenove doma, urejanja gredic, na vrsto so prišla tudi okrasna korita in vrt. Seveda je veliko odpadkov romalo tudi v odtoke, ki pa so se zaradi naše neprevidnosti in površnosti, zadržali tudi v odtočnih ceveh. Tudi vaši odtoki trenutno slabo požirajo? Kaj in kje je šlo narobe? Žal je tako, da smo za zamašitev najpogosteje krivi sami, saj se v njem velikokrat znajdejo stvari, ki tja ne sodijo. Najsi bo to kavna usedlina, zemlja od oprane zelenjave, koščki zelenjave, praška … Zato je zelo pomembno, da v kuhinjske, sanitarne in ostale odtoke ne mečete bioloških odpadkov ter higienskih in kozmetičnih artiklov, med katere spadajo tudi paličice za ušesa, kontaktne leče in vatirane blazinice za odstranjevanje ličil. V odtoke ne sodijo niti kemični izdelki, strupene snovi, ostri predmeti, še manj zdravila, manj odpadna olja, ostanki barv, zdravila … Če boste upoštevali zapisano, boste veliko postorili, da do zapletov ne bo prišlo.

Hiter nasvet za čiste odtoke

Da bi v kar največji meri zaobšli težave z odtoki, vam priporočamo, da te vsaj enkrat mesečno poskusite očistiti sami. Ne gre za zahteven projekt, potrebovali boste zgolj nekaj minut ter nepogrešljivi sestavini, ki sta kis in soda bikarbona. V odtoke nasujte žlico sode bikarbone in dober deciliter kisa ter pustite, da steče reakcija. Nato pustite 15 minut in prelijte z vročo vodo. Odlična rešitev je tudi pecilni prašek, ki ga nasujete v odtok in prelijete z nekaj mineralne vode. Za lepši vonj dodajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Če živite v večstanovanjski hiši ali v bloku, strokovnjaki priporočajo mehansko čiščenje s spiralami vsaj enkrat na leto.