Majhne roke

Otrokom dovolite pomoč pri gospodinjskih opravilih

Mare Koren
2. 5. 2023, 10.02
Deli članek:

Da jo spodbudimo, ne potrebujemo dragih in tako imenovanih pedagoških igrač, saj se najboljše igrače že skrivajo v našem domu.

dreamstime
Kuhanje z otroci

Ste že naveličani igranja monopolija, ustvarjanja s plastelinom in gledanja risank? Do preklica karantene boste z otroki vsak dan doma – a kaj početi? Pomanjkanje družbe vrstnikov, ogromno prostega časa, prepoved igrišč in nepripravljenost staršev na celotno situacijo so lahko kar velik izziv, zato smo pripravili nekaj idej, kako malčke mimogrede zamotiti, medtem ko odrasli opravljamo različna opravila.

Kuharske mojstrovine

Igra s čisto pravimi lonci in kuhalnicami, medtem ko mama ali oče kuha, je igra, ki bi jo moral preizkusiti vsak otrok, saj mu omogoči številne razvojne naloge – od razvoja fine motorike do učenja prilagajanja in pogajanja (ko mama en lonček dovoli, drugega pa ne). Takšna zabava je primerna že za osemmesečnike, ki stabilno sedijo, medtem ko bo večje otroke vse bolj mikala prava kuha. Dvoletnik vam lahko pomaga panirati meso, mešati maso za palačinke in posipavati semena na testo za kruh. Otrok vas lahko opazuje tudi pri štedilniku, saj prej ko mu boste predstavili varnostna pravila v kuhinji, prej jih bo usvojil. Seveda otroka nikoli (niti za hipec!) ne pustite samega pri vročem štedilniku in bodite ves čas pozorni nanj, vendar ga nikar ne odganjajte samo zato, ker bi se lahko opekel ali poparil.

Čiščenje je zakon

Otroci zelo radi pomagajo pri čiščenju doma. Najprej zato, ker se otrok pri tem počuti tako velik in sposoben kot njegovi starši, ki vse to zmorejo. Pa tudi zato, ker se tudi otroci želijo počutiti koristni in vredni za družino. Zato otroka nikar ne odganjajte, ko vam želi pomagati, četudi veste, da vam v resnici ne more kaj dosti pomagati. Majhnemu otroku lahko daste mokro (in dobro ožeto) gobasto krpo, da obriše mizo ali kakšen predal, ga prosite, da zmeče perilo v pralni stroj (seveda iz kupa, ki ste ga vi pripravili) ali z metlico pomete tla. Nekoliko večjemu otroku lahko že zaupate sesalec ali ga prosite, da zloži sveže brisače.

Šotor pod kuhinjsko mizo

Majhni in večji otroci obožujejo skrite kotičke in šotore, kamor se lahko skrijejo. Lahko si pomagate s kuhinjsko mizo, pri čemer stole obrnite v drugo stran, da bo prostor pod mizo prost. Potrebujete le nekaj volnenih odej (ali posteljnino), ki jih položite čez mizo (pazite, da je dovolj odeje na mizi, da se ne bo šotor podrl vsakič, ko bo otrok lezel vanj), in težkih knjig, s katerimi boste odeje obtežili. Izdelavi šotora vsekakor namenite dovolj časa, da bo šotor zares stabilen in varen. V šotor lahko na tla razporedite okrasne blazine, prinesete kakšno knjigo in žepno lučko ali vsebino popolnoma prepustite otroku.

Kače in črke iz ščipalk

Če so vaše ščipalke nepoškodovane (in brez ostrih konic!), so lahko odlična igrača tudi za majhne otroke. Prelaganje ščipalk iz enega lončka v drugega je namreč za majhne otroke ne samo zabavna, temveč tudi motorično zahtevna naloga, zato boste s ščipalkami poskrbeli tako za igro kot razvoj fine motorike. Pri tem se nikar ne bojte, da se bodo z njimi uščipnili, saj jih še večji otroci večinoma ne zmorejo pravilno stisniti in odpreti. Nekoliko večji otroci bodo morda raje s ščipalkami oblikovali kroge, ceste ali kače, šolarjem pa lahko naročite, naj iz ščipalk oblikujejo črke in napišejo svoje ime. Pa tudi ko vam bo otrok želel pomagati pri obešanju perila, ga nikar ne zavrnite.

dreamstime
Otroci zelo radi pomagajo pri čiščenju doma.