Vrtnarjenje

Pripravimo zeliščni vrt na novo letino

Mare Koren
1. 5. 2023, 07.55
Deli članek:

Ali veste, da so bili zeliščni vrtovi pravzaprav prvi vrtovi, ki so jih uporabljali naši predniki?

splet
zeliščni vrt

Še preden so začeli gojiti zelenjavo, so v bližino svojega doma preselili najbolj potrebna zelišča, ki so jih nabirali na travnikih. Ta pa niso služila zgolj boljšemu okusu hrane, ampak so jih še pogosteje uporabljali v zdravilne namene. Danes tako zelišča gojimo navadno na posebnem, njim dodeljenem tako imenovanem zeliščnem vrtičku, lahko pa jih vzgajamo tudi v koritih na balkonu ali na oknih ali pa so zgolj okras naše hiše in pomagajo odganjati mrčes in druge neželene goste.

Kaj vse je zelišče?

Izraz zelišče danes uporabljamo za številne rastline, ki imajo posebne lastnosti, najsi gre za učinkovine, ki jih uporabljamo za varovanje zdravja, izboljšanje okusa številnim jedem ali pa so v pomoč pri kozmetiki ali tudi na splošno. Te učinkovine so kemične snovi, smole, eterična olja, alkaloidi in čreslovine, ki jih najdemo različno razporejene v rastlinah. Katere bomo gojili, je odvisno od naših želja, okusov in potreb, dobro pa je vedeti tudi, ali gre za prezimne rastline, trajnice, enoletnice, grmovnice ali celo drevesa. Dobro je poznati tudi izvor. Sredozemske rastline, kot so lovor, rožmarin in sivka, bomo morali čez zimo prestaviti v notranjost, medtem ko bodo timijan, meta in melisa brez težav preživeli zimo. Trajnice so zato primerne za sajenje na zeliščne vrtove, kjer bodo ostale tudi več let, medtem ko pri enoletnicah vsako leto odbiramo semena in jih vsako pomlad znova sadimo, takšna sta denimo bazilika ali pa šetraj.

Lahko zelišča sejemo in sadimo na zelenjavni vrt?

Seveda, še posebej dobrodošla so enoletna zelišča, ki so za zelenjavo velikokrat tudi zdravilna. Za zdravje paradižnika, kumar in ostalih plodovk je namreč dobro, če ob njih raste bazilika. Nepogrešljivi so tudi ognjič, žametnica in kapucinka, ki bodo odganjali z vrta neželene goste, kot so polži, hišni ljubljenčki in nekatere druge škodljivce. Navadno jih sadimo na robove gredic, nič pa ne bo narobe, če jim pustimo, da rastejo med vrtninami. Kamilice so odlične v družbi kapusnic. Tako bo manj težav z bolhači in gosenicami. Odlično pa se razumejo tudi s solatami in blitvo. Koper, janež in koriander so dobri sosedje rdeče pese in čebulnic, medtem ko je šetraj že od nekdaj zvesti spremljevalec fižola. Ob jagodah naj se bohoti drobnjak, ki je sicer trajnica, a ga lahko vsako leto presadimo, medtem ko jagode presajamo vsaki dve leti. 

Sovražniki zelišč

Zelišč nikar ne sejte ali sadite v zbito in ilovnato zemljo, saj tam ne bodo uspevala. Prav tako ne marajo stoječe vode.

Plevel

Zeliščni vrt dobro očistite plevela, ker ga je kasneje težko odstranjevati, saj se zelišča sama močno razrastejo in razsejejo.

Dreamstime
zelišča