Snežna lepotica

Kako se ženske uredite za smučanje?

Mare Koren
4. 3. 2023, 20.14
Deli članek:

Smučarske počitnice so verjetno najvznemirljivejši dogodek zime, vendar je to tudi čas, ko so naš obraz in lasje izpostavljeni ekstremno neugodnim razmeram. Recite »ne« suhi koži, razpokanim ustnicam in razmršenim lasem ter »da« rdečim ličkom in vihravim kodrom!

Profimedia
Uporaba sončne kreme s faktorjem SPF vsaj 30 je izjemno pomembna na snegu.

Preden se odpravite na bele strmine, privoščite telesu nekaj izdatnejše nege in ga tako pripravite na sneg ter mraz. Na visokogorskih smučiščih je zrak celo bolj suh kot poleti, k lepemu videzu pa nič kaj ne pripomore niti centralno ogrevanje v kočah. To izsuši kožo in lasišče, da postane luskasto in razdražljivo. Zato lasem zagotovite dovolj vlage. Enkrat na teden nanje nanesite vlažilno masko, s čimer jih boste obvarovali pred lomljenjem in cepljenjem konic.

Ličenje

Mnogim se zdi ideja, da bi se ličili za smučišče, precej trapasta. Dovolj je, da vam sneg samo enkrat poprši obraz in ves trud je bil zaman. Vendar z nekaj preprostimi izdelki resnično lahko postanete snežna lepotica, ki je povrhu videti naravno. Trik je v uporabi vodoodpornih izdelkov. Izberite podlago, ki bo ostala na mestu ne glede na to, koliko snega boste dobili v obraz, denimo puder v stiku na oljni osnovi. Na veke lahko po želji nanesete svetlikajoče se senčilo v barvi šampanjca. Sneg bo odbijal svetlobne delce in naredil vaš pogled svetlejši. Videz dopolnite s tanko linijo črtala za oči na zgornji veki ter eno ali dvema plastema maskare na zgornjih trepalnicah.

Brez odtisa očal

Odtis očal na obrazu po smučanju sicer sploh ni tako napačen, saj bodo v ponedeljek zjutraj, ko se boste vrnili na delo, vsi ugotovili, kje ste bili, in vam zavidali. Vendar pa od gorskega sonca porjavela koža na preostalem obrazu ni pametna ideja. Sneg odbije 80 odstotkov sončnih žarkov in tako skoraj podvoji izpostavljenost kože škodljivemu UV-sevanju. Poleg tega so smučišča običajno v visokogorju, kjer je atmosfera tanjša, zato so UV-žarki še močnejši. Uporaba sončne kreme s faktorjem SPF vsaj 30 je zato izjemno pomembna, da si zavarujete obraz pred prezgodnjim staranjem in kožnim rakom.

Maska za lase

Zmešajte tri žlice olivnega ali kokosovega olja in pol skodelice medu. S čopičem mešanico nanesite na lase, nato si nanje poveznite toplo brisačo in počivajte 30 minut. Sperite s šamponom.

Ličila 

Izognite se uporabi rdečila za lica, saj bo njegovo nalogo opravil mrzel zrak, ki bo poskrbel za zdravo rdečico.

Centralno ogrevanje 

To izsuši kožo in lasišče, da postane luskasto in razdražljivo, zato lasem zagotovite dovolj vlage z vlažilnimi maskami.