Ga poznate?

Orientalska začimba, ki je nekateri ne prenašajo, je zelo zdrava

Mare Koren
4. 3. 2023, 19.00
Deli članek:

Čeprav sveži listki spominjajo na peteršilj, pa je okus bistveno drugačen. Sveži koriander jedem doda svežino, medtem ko posušena semena poskrbijo za izjemno aromo, ki jo najdemo predvsem v indijski hrani.

Profimedia
Zdravilci priporočajo žvečenje njegovih semen pri težavah s "težkim želodcem".

Koriander je v slovenski kuhinji le redko uporabljen. V večini ga uporabljajo mlade mamice, saj z njim lajšajo prebavne težave malčkom. Z njim vam ni treba skopariti, saj ima zelo veliko zdravilnih učinkov. Koriander so sprva uporabljali v zdravilne namene, šele kasneje je postal priljubljen in uporabljen tudi v kulinariki. Če imate prostor, ga posadite na vrt ali v cvetlično korito, saj je preprost za vzgojo, njegova uporaba v jedeh pa bo popestrila njihov okus.

Kaj zdravimo s koriandrom?

Pri koriandru je užitna in uporabna celotna rastlina, a se po navadi uporabljajo zgolj sveži listi in stebla ter posušeni plodovi. Če boste koriander vzgajali sami, pazite, da bodo plodovi povsem zreli. Nezreli imajo lahko vonj po gnilem, medtem ko vonj posušenih spominja na cvetlični vonj. V koriandru najdemo več zdravilnih učinkovin, bogat je z vitaminom C, čreslovino in eteričnim oljem.

Odpihnite vetrove in izboljšajte zadah

Zdravilci priporočajo žvečenje semen pri težavah s »težkim želodcem«. Semena naj bi sprožila izločanje želodčne kisline, ta pa naj bi pospešila prebavo. Sicer jih svetujejo tudi za izboljšanje zadaha. Žvečenje semen tudi vzbuja tek, eterična olja in zdravilne učinkovine pa pomagajo pri bolečinah jeter in črevesja, odganjajo vetrove in preprečujejo napihnjenost. Koriander pogosto uporabljajo tudi pri izločanju težkih kovin iz telesa. Posebej učinkovit je v kombinaciji s tinkturo iz čemaža in algo klorelo.

Profimedia
To so koriandrova semena.

Popestrite omake, rižote, jedi z gobami

Koriander je še posebej priljubljen v azijski kuhinji. Nepogrešljiv je pri začimbni mešanici kari, pa tudi pri istoimenski jedi. Z listi izboljšujejo okus juh, praženih jedi, dodajajo ga tudi rižu. Priljubljen je tudi v mehiški kuhinji, kjer ga dodajajo v različne prelive. Poznali so ga že stari Inki pa tudi Bolivijci. Kot že omenjeno, je pri nas njegova uporaba bolj redkost kot pravilo. Če že, ga uporabljamo v kombinaciji s česnom, drobnjakom in baziliko. Nič ne bo narobe, če ga bomo dodali marinadam pri pripravi mesa, v paradižnikove omake, jedi z gobami in zelenjavo …

Aromatična semena

Izboljšajte okus jutranjega smutija, medenjakov ali grškega jogurta z nekaj strtimi semeni koriandra. Poskrbela bodo za posebno aromo in izboljšala okus.

Kakšen okus pričakovati 

Semena so odlična v sladkih jedeh, nepogrešljiva pa so tudi pri likerjih, juhah in omakah. Vonj in okus je topel in sladek, rahlo božičen, s pridihom citrusov in žajblja.