Lahko pride do reakcij

Izvedite, zakaj so barve in vonji toaletnega papirja zdravju škodljivi

Mare Koren
4. 3. 2023, 08.30
Deli članek:

Le kdo ne mara prijetnega vonja v kopalnici in mehkega toaletnega papirja? Ste mislili, da ste ujeli dve muhi na en mah in kupili odišavljen, mehak in barvni toaletni papir? Ste pomislili na zdravje?

splet
Raziskave so potrdile, da določena barvila povečajo tveganje za razvoj tumorjev, nič manj nevarni pa niso vonji.

Če se boste v trgovini ozrli po policah toaletnega papirja, boste hitro ugotovili, da stojite pred izjemno pisano paleto ponudbe. Ameriški strokovnjaki so že pred leti opozorili, da je izjemno nevaren obarvan toaletni papir. Raziskave so potrdile, da določena barvila povečajo tveganje za razvoj tumorjev, nič manj nevarni za kožo pa niso vonji, ki lahko povzročijo določene alergijske in druge kožne reakcije. In še nekaj, tudi napis »ultra močan«, ima svoje slabosti.  

»Ultra močan«

Napis na toaletnem papirju, ki obljublja, da se vam papir med brisanjem zadnjice ne bo strgal, skriva v svoji sestavi formaldehid. Ta ni nevaren zgolj zato, ker povzroča določena vnetna stanja, ampak je tudi rakotvoren. Najdemo ga sicer v lakih, lepilih, cigaretnem dimu, izpušnih plinih … 

»Z losjonom«

Pogosto vprašanje ginekologov je, ali dekleta uporabljajo obarvan in odišavljen toaletni papir. Ugotovili so, da obstaja povezava med uporabo odišavljenega in obarvanega papirja ter glivičnimi infekcijami. Toaletni papir, prežet z losjonom, alojo in vitaminom E, povzroča pekoč občutek že takoj po uporabi, v nadaljevanju pa tudi druge, že omenjene težave. Če se torej slednjim želite izogniti, posegajte raje po nebarvanem papirju, brez dodanih dišav. Obarvan toaletni papir lahko nadraži tudi vaginalno področje, zato ga pogosto povezujejo z vnetji mehurja in sečnih poti, tudi pri moških.

»Beljen s klorom«

Toaletni papir lahko povzroči težave tudi na rektalnem predelu. Pogosto se to kaže kot vnetja, srbečica, nadražena koža, poškodovana sluznica, vse to pa lahko vodi tudi do resnejših obolenj, kot so hemoroidi in rak danke. Zdravniki priporočajo tudi, da se izogibate nakupu toaletnega papirja, beljenega s klorom. 

Reciklirani

Ta pogosto vsebuje BPA – bisfenol A, kemijsko spojino, ki lahko negativno vpliva na zdravje ploda in majhnih otrok. Pogosto jo povezujejo tudi z boleznimi srca, sladkorno boleznijo, težavami s ščitnico, hiperaktivnostjo in rakom. Dobra novica je, da ga je v toaletnem papirju zanemarljivo malo.

Losjoni 

V toaletnih papirjih z losjoni so navadno prisotna tudi mineralna olja, ki so narejena na bazi petroleja. Ta lahko na koži povzroči razna alergijska stanja, srbečico in druge neprijetnosti.