Pomlad in prva dela

Vrtičkarji, čas je, da začnete pripravljati prve posevke

Mare Koren
4. 3. 2023, 18.30
Deli članek:

Čeprav smo koledarsko še vedno v zimskem obdobju, nam sonca ponuja že spomladanske temperature. Čas je, da začnete sejati prva semena in si tako zagotovite lastne sadike.

Dreamstime
Ste tudi vi med neučakanimi vrtnarji?

Sončni dnevi in temperature nad 10 stopinjami Celzija bodo hitro poskrbeli, da se bo zemlja otoplila in vnetim vrtičkarjem že omogočila prva vrtna opravila. Seveda se lahko že vsi neučakani vrtnarjenja in prvih pridelkov lotijo setve v cvetlična korita in si tako zagotovijo sadike, ki jih bodo že čez dober mesec ali mesec in pol presadili na vrt ali v toplo gredo. Vsem tistim, ki se s pripravo in vzgojo sadik še niste srečali, ponujamo nekaj uporabnih nasvetov.

Kaj sejemo v lončke?

Vse zelenjave, ki jo želite gojiti, ni treba sejati v lončke in vzgajati v sadike. Pri nekaterih bo dovolj, če počakate na nekoliko višje temperature, a spet druge potrebujejo nekaj več oskrbe in nege. Takšen je denimo paradižnik. Da iz semena paradižnik zraste v plod, potrebuje okoli pet mesecev, zato je paradižnik vrtnina, ki jo vzgajamo v notranjih prostorih. Nekaj več časa potrebujejo tudi brokoli, zelje, jajčevci, paprika in cvetača, zato ob paradižniku vzgajamo tudi te. Nikar pa se ne trudite s setvijo korenaste in gomoljaste zelenjave v korita, saj presaditve ne prenašajo dobro. Rdečo peso posadite na prosto, ko bo dovolj toplo. Enako korenje, gomoljasto zeleno in peteršilj. Tudi hitro rastočih vrtnin ne sejemo v lončke, kot so razne solate, redkvice ...

Priprava semena

Da bo rast uspešna in hitra, vam svetujemo, da semena pred setvijo namočite. Z namakanjem poskrbimo, da se seme primerno navlaži, saj ima v čakajočem stanju izjemno nizko vsebnost vode. Semena praviloma namakamo v vodi ali različnih kopelih. Znana je baldrijanova kopel, saj naj bi izboljšala rast korenin, še posebej pri paradižniku. V ohlajenem baldrijanovem čaju tako nekaj ur namakajte semena.

Priprava lončkov in korit

Semena sejemo v čiste lončke in korita. Pazimo, da ni ostankov lanske zemlje, saj se lahko v njej skrivajo tudi škodljivci. Zato svetujemo, da lončke in korita operete z vročo vodo. Svetujemo tudi uporabo šotnih lončkov, lončkov iz terakote … Za setev lahko uporabite vrtno zemljo, saj bodo rastline v njej rasle tudi v prihodnje. Dodajte ji kremenčev pesek, saj bo zemlja tako rahlejša, denimo v razmerju 3 : 1. Prst za vzgojo naj bo rahla in zračna, saj seme potrebuje kisik. Če uporabljate kupljeno zemljo, izberite zemljo za vzgojo sadik, a naj opozorimo, da zemlja za balkonske rože ni primerna.  

Dreamstime
Tudi seme solatnic lahko že posejete v korita.

Setev

Pri setvi upoštevamo pravilo: manjše ko je seme, plitveje ga sejemo oziroma ga po zemlji zgolj posujemo. Večja semena, kot so denimo od kumaric, paradižnika ali jajčevcev, lahko po tri sejemo tudi v lončke ali pa v ravne vrste v cvetlična korita. Pazite, da ne sejete pregosto. Semena začimbnic kalijo na svetlobi, zato jih ne prekrivajte, temveč zgolj posujte ali pritisnite ob zemljo. Ostala semena obvezno prekrijte s plastjo zemlje, ki naj ne bo debelejša od dveh centimetrov. Po setvi lončke in korita dobro zalijte in postavite na svetlo mesto s stalno temperaturo. Temperatura naj se giblje okoli 16 stopinj Celzija, paradižnik in paprika pa se ne bosta pritoževala nad temperaturo nad 20 stopinjami. Svetujemo vam, da zemljo zalivate z vodo, sobne temperature.

Setveni koledar

Za setev jajčevca in paprike je trenutno optimalen čas, saj za razvoj v optimalnih razmerah potrebuje okoli 80 dni, s paradižnikom pa lahko počakate do konca meseca.

Sadike solate

Tudi seme solatnic lahko že posejete v korita. Kali naj pri temperaturi med 16 in 18 stopinjami Celzija. Ko razvije od dva do tri liste, jo postavite v hladen prostor s temperaturo med osmimi in 12 stopinjami.