Zanimivosti

Slastni napitki, ki pospešijo srčni utrip

M.R. / revija Bodi zdrava
23. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Ste za skodelico nečesa vročega?

Shutterstock
Vroči napitki

Kakav z ingverjem in cimetom

Sestavine za 4 skodelice po 250 ml:

900 ml mleka, 8 žlic kakava, kakav za posip, 1 pomaranča, 3–4 cm svežega ingverja, 1 cimetova palčka, 100 g sladke smetane

 Priprava: 800 ml mleka zmešamo s kakavom in zavremo. Pomarančo umijemo in z lupilnikom za zelenjavo olupimo lupino. Sok iztisnemo. Ingver olupimo in narežemo na rezine. Skupaj s pomarančno lupino, sokom in cimetovo palčko ga damo v kakav. Še enkrat zavremo in 5 minut počakamo. Smetano stepemo, preostalo mleko spenimo. Dodamo ga stepeni smetani, kakav precedimo in vlijemo v skodelice. Dodamo smetano in potresemo s kakavom.

Shutterstock
Kakav z ingverjem

Kava z marcipanom in cimetom

Sestavine za 2 kozarca:
2 žlički sesekljanih mandljev, 50 g marcipana, 250 ml mleka, cimet, 200 ml sveže kuhane kave, 1 žlica rjavega sladkorja

Priprava:
Mandlje prepražimo v ponvi brez maščobe. Marcipan za kratek čas položimo v zamrzovalnik in ga potem naribamo. 200 ml mleka segrejemo in dodamo marcipan in cimet. Ves čas mešamo. Vlijemo v dva kozarca. Skuhamo kavo, jo sladkamo in vlijemo v mleko v kozarcih. Preostalo mleko (50 ml) segrejemo in spenimo. Odmerimo v kozarca in potresemo z mandlji.

Shutterstock
Kava z marcipanom in cimetom

Šipkov punč

Sestavine za 5 do 6 skodelic po 200 ml:
750 ml vode, 6 vrečk šipkovega čaja, pomaranče, 2 stroka vanilje, 300 ml rdečega multivitaminskega soka, 2 cimetovi palčki, 30 g belega sladkorja kandis

Priprava:
Skuhamo šipkov čaj: vodo segrejemo do vretja in prelijemo čez čajne vrečke. Pustimo stati 8 minut, potem čajne vrečke odstranimo. Pomaranči iztisnemo sok in ga precedimo. Stroka vanilje razpolovimo in postrgamo sredico. Segrejemo multivitaminski sok s pomarančnim sokom, strokoma vanilje, palčkama cimeta in sladkorjem. Prilijemo čaj in na nizkem ognju segrevamo od 15 do 20 minut. Odstranimo začimbe in punč nalijemo v skodelice.

Shutterstock
Šipkov punč

Jabolčni punč

Sestavine za 4 do 5 skodelic:
1 bio limona, 5 posušenih jabolčnih rezin, 3 nageljnove žbice, 500 ml jabolčnega soka, 50 g belega sladkorja kandis, 500 ml vode, 10 žličk črnega čaja, 200 ml nektarja marakuje

Priprava:
Limono umijemo z vročo vodo in lupino narežemo z lupilnikom za zelenjavo. Lupino skupaj z jabolčnimi rezinami in nageljnovimi žbicami namakamo v soku vsaj eno uro. Dodamo sladkor in počasi segrevamo, vendar ne zavremo. Precedimo. Zavremo vodo, jo prelijemo prek čaja in pustimo od 2 do 3 minute. Čaj precedimo in zmešamo z vročim jabolčnim sokom ter marakujinim nektarjem. Počakamo nekaj minut in ponudimo še vroče.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!