Vesoljci? Vohunski balon?

Japonska rešuje skrivnost orjaške kovinske krogle

M. T. V.
22. 2. 2023, 20.30
Posodobljeno: 22. 2. 2023, 20.33
Deli članek:

Na eno od plaž je naplavilo okrogel predmet, za katerega nihče ne ve, kaj je in od kod seje vzel. Gre za vohunsko napravo? So vpleteni vesoljci?

YouTube
Neznana krogla na japonski plaži

Na plažo japonskega mesta Hamamatsu je naplavilo orjaško kovinsko kroglo, ki je na noge dvignila tako japonsko javnost kot strokovnjake. Nihče namreč ne ve, čemu je sferičen predmet, ki ima premer okoli meter in pol, namenjen, od kod je prišel in kaj pravzaprav je. Ogledala si ga je tako že policija kot vojska, preučili so ga jedrski znanstveniki in strokovnjaki za eksploziv, a nihče nima odgovorov. Ljudi so pomirili le, da v njem ni eksploziva (so preverili z rentgenom) in da ni nevaren, ter zagotovili, da bodo kroglo kmalu odpeljali.

Ker odgovorov ni, zdaj ljudje sami ugibajo, kaj bi lahko to bilo. Najbolj pogoste špekulacije so, da gre za vohunski balon – kar je v trenutni luči kitajsko-ameriške paranoje glede balonov nad njihovim ozemljem, razumljivo. Drugi so prepričani, da je to odpadek vesoljcev – ali pa celo kar sam neznani leteči predmet, v katerem so bili skriti Nezemljani. Tretji so kroglo takoj razglasili za resnični Dragon Ball – v priljubljeni mangi so glavni prav kroglasti predmeti.

A najbolj verjetno je, da gre za ograško bojo, ki se je snela iz kakšne naftne ploščadi ali letalonosilke in jo je odplavilo na obalo. Obalna straža že preučuje to možnost. A dokler ni jasne potrditve, ugibanja med lokalnim prebivalstvom letijo na krilih domišljije.