Kozmetika iz kuhinje

Preprečimo zabuhlost s prazničnimi sestavinami

Mare Koren
31. 12. 2022, 18.57
Deli članek:

Cimet je nepogrešljiv v domači kozmetiki. Uporabimo ga lahko za maske, porjavitev kože, v mazilih za ustnice in celo za posvetljevanje las.

Dreamstime
balzam za ustnice

Ste vedeli, da samo ščepec začimb lahko odtehta na kilograme kozmetičnih pripravkov iz tub in kozarčkov? Seveda v zimskem času izberimo takšne začimbe, ki pogrejejo, hranijo in vlažijo, denimo cimet, ingver, kardamom in nageljnove žbice. Vse naštete vsebujejo obilo naravnih eteričnih olj in vonjav, ki polepšajo kožo in nam podarjajo nov sijaj.

Cimet

Ima antibakterijske lastnosti in odlično sposobnost odmaševanja kožnih por. Ali povedano po domače: odličen je v boju proti mozoljem. Pri zabuhlem obrazu in pordeli koži si pripravite oblogo za obraz, ki kožo tudi očisti. Zmešajte dve jedilni žlici medu s po eno čajno žličko cimeta in muškatnega oreščka. Gosto pasto nanesite na obraz. Po 30 minutah jo sperite s toplo vodo, med spiranjem jo nežno drgnite s kože v krožnih gibih, kar še dodatno pospeši prekrvitev celic.

Balzam za ustnice

Lahko ga kupite, še boljši in bolj naraven pa bo, če ga izdelate sami. Za to potrebujte štiri jedilne žlice čebeljega voska, eno žlico ricinusovega olja, pol žlice tekočega medu, pol žlice ognjičevega olja, dve žlici mandljevega olja, dve žlici stoodstotnega karitejevega masla, eno kapsulo vitamina E, pet kapljic eteričnega olja cimeta in pet kapljic eteričnega olja sladke pomaranče. Pri nizki temperaturi stopite vosek, dodajte olja in med. Ko so sestavine stopljene, odstavite z ognja in jih mešajte z električnim mešalnikom, dokler se povsem ne spojijo. Dodajte še eterična olja in nalijte v kozarček, preden se masa začne strjevati.

Kardamom in nageljnove žbice

Kardamom je bil nekdaj tretja najdražja začimba na svetu, danes pa je dostopen v vsaki malo bolje založeni trgovini. Skupaj z nageljnovimi žbicami je to tipična decembrska začimba, ki pa jo lahko koristno uporabite tudi v kopalnici, saj učinkuje čistilno in poživljajoče ter nasploh krepi telo od znotraj in zunaj.

Luščilno razkošje

Za osvežitev in poživitev kože si pripravite luščilno sredstvo s kardamomom in rjavim sladkorjem. Idealno je zlasti za mastno kožo. V električnem mešalniku zmešajte malo rjavega sladkorja, naribane lupine bio pomaranče in limone z nekaj kapljicami rožne vode. Dodajte eterično olje kardamoma in še enkrat premešajte z leseno žlico. Shranite v steklen lonček in postavite v hladilnik do prve uporabe. Nasvet: piling nanašajte na telo pod prho. Pustite ga učinkovati deset minut, zatem dobro sperite s hladno vodo.

Zoper akne in brazgotine

Nageljnove žbice so nekdaj uporabljali namesto zobne kreme, saj so znane po čistilnem učinku. Prav takšen učinek pa imajo tudi na kožo. Zmešajte eno jedilno žlico nageljnovih žbic v prahu z malo medu. Nanesite na akne in mozolje ter sperite, ko se zmes posuši. Postopek ponavljajte dvakrat na dan, dokler mozolji ne izginejo.

Ingver zoper pigmentna znamenja

Ingver je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Z njim zlahka omilite starostne pege, saj pomaga koži, da vzpostavi normalno, naravno barvo. Takole gre: vsak dan odrežite košček svežega ingverja in podrgnite z njim čez pigmentne lise. Ne spirajte, temveč pustite ingverjev sok učinkovati vsaj nekaj ur. Pomembno je, da postopek ponavljate vsak dan ali celo dvakrat dnevno.