Nazdravimo ob polnoči

Boste pili penino ali boste postregli kar šampanjec?

Mare Koren
31. 12. 2022, 09.19
Posodobljeno: 31. 12. 2022, 09.19
Deli članek:

V čarobnem mesecu, ko v soju prazničnih lučk uživamo v izbranih jedeh, je treba poskrbeti tudi za kozarec dobrega vina ali penine. Kaj morate vedeti, da boste ob izbranem kozarčku zares uživali?

Dreamstime
Na zdravje in srečno 2023!

Najbrž ni treba poudarjati, da žlahtna kapljica precej pripomore, da so ljudje bolj sproščeni in se hitreje odprejo. A pazite, da boste alkohol točili zmerno, sicer lahko vse skupaj hitro uide izpod nadzora. Zagotovo bi bilo dobro, da se gostje, predvsem pa vi spomnite zabave ob koncu starega leta ter začetku novega, ko boste skupaj veselo nazdravljali s kozarcem penine. A roko na srce, ni vsaka penina oziroma peneče vino dovolj dobrega okusa, da bi si ga bilo vredno zapomniti. Zato je tu nekaj preprostih pravil in nasvetov, da boste ob kozarčku zares uživali.

Kdaj pijemo penino in kdaj šampanjec

Poznavalci pogosto povedo, da je vsak šampanjec penina, vendar vsaka penina ni šampanjec. Kot šampanjec lahko označimo samo peneča vina, ki se pridelujejo v francoski pokrajini Šampanji. Če boste torej želeli kozarec penine, boste v Franciji naročili cremant, v Italiji spumante, v Nemčiji sekt, v Veliki Britaniji sparkling wine … Šampanjec je narejen po izključno klasični oziroma šampanjski metodi, medtem ko je lahko penina pridelana tudi po postopku charmat ali tankovski metodi. Pri drugi metodi priprave penin vretje poteka v visokotlačnih tankih, postopek pa je precej krajši in tudi cenejši.

Kaj nam povedo mehurčki

Morda do zdaj niste pomislili, da imajo pomembno vlogo tudi mehurčki. Ti povedo, kako kakovostno je peneče vino. Če so mehurčki drobni, številni in dolgotrajni, smo lahko prepričani, da pijemo dobro penino. Pomembno pa je tudi, da se mehurčki vrtinčijo z dna proti vrhu, in ne zgolj ob robovih. Za opazovanje potrebujemo prave kozarce, najboljši so v obliki tulipana. Opazujemo pa tudi peno – ta mora ob nalivanju hitro splahneti, sicer pijemo vino slabše kakovosti.