Za male in velike mojstre

Zavihajte rokave in se lotite slastnih receptov z bananami

Mare Koren
29. 10. 2022, 17.02
Deli članek:

Ste vedeli, da če pojeste zgolj dve banani na dan, lažje nadzorujete krvni pritisk? To pa še ni vse, pomagajo namreč tudi izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, izboljšajo delovanje črevesja in varujejo oči. Banane so odlične za malico, pripravo sladic, kolačev … Preizkusite nekaj odličnih receptov.

Dreamstime
Bananin kruh.

Bananin kruh

Sestavine: 200 g gladke moke, 1 zavojček pecilnega praška, pol žličke soli, pol žličke mletega cimeta, 3 banane, 2 jajci, 80 g sladkorja, 80 ml olja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja

Priprava: V skledo presejemo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Dodamo sol in cimet ter vse skupaj dobro premešamo. Banane narežemo na kose in jih z vilicami pretlačimo v pire. Dodamo olje, jajca, sladkor in vaniljev sladkor ter dobro premešamo. Mešanico dodamo suhim sestavinam in hitro premešamo, da dobimo enotno testo. Maso vsujemo v globok podolgovat pekač, ki smo ga prej namastili, in pečemo 60 minut v pečici, vnaprej ogreti na 180 stopinj.

Bananin tiramisu

Sestavine: 200 g čokoladnih piškotov, 4 banane, 1 žlica limoninega soka, 200 g maskarponeja, 200 ml sladke smetane, 50 g sladkorja v prahu, lupinica pomaranče, 2 žlici ruma, 50 g kakava v prahu

Priprava: Piškote nadrobimo, banane narežemo na tanke rezine in jih pokapljamo z limoninim sokom. V skledo vsujemo maskarpone, sladkor v prahu, lupinico pomaranče, sladko smetano in rum ter zmeljemo v čvrsto kremo. V kozarčke najprej na dno nasujemo nekaj zdrobljenih piškotov, dodamo kremo in nato banane. Ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na koncu posujemo s kakavom in za eno uro shranimo v hladilnik.

Dreamstime
Bananin tiramisu.

Preprosti bananini piškoti

Sestavine: 4 banane, 120 g arašidovega masla, 60 g kakava v prahu

Priprava: Banane dobro pretlačimo, da nastane pire. Dodamo arašidovo maslo in kakav v prahu ter dobro zmešamo. Nastala bo tekoča zmes. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj z žlico v kupčkih polagamo maso in jih oblikujemo v kroge. Piškote pečemo pri 180 stopinjah Celzija 15 minut. Nato malce ohladimo in previdno odlepimo od papirja za peko.

Čokoladno-bananin puding

Sestavine:
Bananin puding: 3 banane, skodelica kokosovega mleka, 2 žlici čijinih semen, 2 žlici medu, 1 vaniljev sladkor

Čokoladni puding: skodelica kokosovega mleka, 2 žlici čijinih semen, 2 žlici kakava v prahu, 2 žlici medu, 1 vaniljev sladkor, ščepec soli

Priprava: Najprej pripravimo bananin puding. V skledi zmešamo kokosovo mleko, čijina semena, med, dve banani in vaniljev sladkor. Nato pripravimo čokoladni puding. V mešalnik zlijemo kokosovo mleko, dodamo čijina semena, kakav v prahu, med, vaniljev sladkor in sol. Sestavine mešamo tako dolgo, da nastane gosta zmes. Banano, ki nam je ostala, narežemo na kolobarje. V kozarčke najprej razporedimo čokoladni puding. Dodamo kolobarje banane in na vrh damo še bananin puding. Nato postavimo vsaj za uro v hladilnik.

Dreamstime
Čokoladno-bananin puding.

Ocvrte banane

Sestavine: 100 g moke, 2 žlici sladkorja, 1 žlička sode bikarbone, ščepec soli, 1 jajce, 150 ml mleka, 2 banani, 2 žlici limoninega soka, olje za cvrtje

Priprava: V skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sol in sladkor. Na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo razžvrkljano jajce in polovico mleka. Dobro premešamo in postopno dolivamo mleko. Banane narežemo na za prst debele kolobarje in prelijemo z limoninim sokom. Nato kolobarje pomočimo v maso in ocvremo v vročem olju do zlato rumene barve.

Bananine palačinke

Sestavine: 250 g moke, 1 pecilni prašek, ščepec soli, žlica sladkorja, 1 jajce, 300 g mleka, 1 banana, olje

Priprava: V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo sol in sladkor ter premešamo. Na sredini naredimo jamico, v katero stresemo razžvrkljano jajce in prilijemo mleko. Z mešalnikom dobro premešamo. Nato dodamo pretlačeno banano in še enkrat dobro premešamo. Na štedilnik pristavimo ponev, dodamo nekaj olja in dobro segrejemo. Vanjo vlijemo maso, enakomerno razporedimo in spečemo z obeh strani.

Bananin desert z jogurtom

Sestavine: 4 banane, 1 pomaranča, 1 žlica medu, pol žličke cimeta, 500 g grškega jogurta, 100 g polnozrnatih piškotov

Priprava:  Iz pomaranče iztisnemo sok, dve banani pretlačimo. Dodamo pomarančni sok, cimet in med. Dodamo še preostali dve banani, ki smo ju narezali na kolobarje. Vse sestavine dobro premešamo. Maso razporedimo po štirih kozarcih in prekrijemo z jogurtom. Piškote dobro zdrobimo in posujemo po vrhu. Postrežemo.

Bananine kocke s kokosom

Sestavine: 4 banane, 120 ml kokosovega mleka, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, 120 g moke, pol žličke mletega cimeta, 1 zavojček pecilnega praška, pol žličke soli, 120 g rjavega sladkorja, 50 g kokosovega masla, 4 žlice kokosove moke

Priprava: Banane dobro pretlačimo. Dodamo vaniljev sladkor in kokosovo mleko ter premešamo. V drugi skledi zmešamo moko, cimet, sladkor, pecilni prašek in sol. Nato mokre sestavine zlijemo k suhim in dobro premešamo. Manjši pekač dobro namastimo s kokosovim maslom in vanj zlijemo testo. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah. Nato vzamemo iz pečice in pustimo 15 minut. Medtem stopimo preostalo kokosovo maslo in na plitek krožnik stresemo kokosovo moko. Biskvit narežemo na kocke in premažemo s stopljenim maslom ter povaljamo po kokosovi moki.