Grozljivo

Bližnje srečanje potapljačice s čeljustmi morske tigrice ’kraljice Nikki’

E. J.
28. 10. 2022, 21.31
Deli članek:

Raziskovalka oceanov Ocean Ramsey se je le za las izognila ugrizu morskega tigra - dramatične prizore je posnela kamera, vse pa se je dogajalo v trenutku, ko se je Ocean pripravljala na potop v temne globine oceana blizu obale Haleiwa na otoku Oahu na Havajih.

zajem zaslona
Posnetek bližnjega srečanja z morsko tigrico se širi po družbenih omrežjih - tudi zaradi hladnokrvnosti potapljačice.

Ravno ko je bila pripravljena na skok, se je pred njo pojavil drugi najnevarnejši morski pes na svetu, tigrica, ki ima tudi vzdevek "Kraljica Nikki".

Ramsey se je hitro umaknila nazaj v čoln, ko je morski plenilec poskušal ugrizniti v njene plavutke. Toda pomorska raziskovalka ni dovolila, da bi jo strah ohromil – pravzaprav se je "incidentu" nasmejala, nemudoma identificirala morskega psa in nadaljevala s potapljanjem, da bi našla še dve veliki samici.

Izvršni direktor OneOcean Diving Conservatory and Education Group je prepričan, da je "kraljica Nikki", ki jo spremlja že leta, ni nameravala poskusiti ugrizniti. »Nisem videla daleč in verjetno tudi oni (morski psi) ne, zato mislim, da se je Nikki bolj odzvala na zvok mojega vstopa v ocean in mojo senco," pa je pojasnila Ramsey na družbenih omrežjih.

Dodala je, da morske pse kamere dodatno privlačijo zaradi njihovih elektroreceptorjev, kar se je očitno zgodilo tudi s "kraljico Nikki", saj je bila ladja raziskovalca morja polna snemalne opreme, poroča Daily Mail.

Sezona vzreje mladičev morskih psov

Ocean Ramsey je imela bližnje srečanje s tigrastim morskim psom sredi njihove sezone vzreje mladičev. Vse našteto običajno sovpada z močnejšim deževjem in valovi, zaradi česar je ocean bolj moten. »Tigrasti morski psi nimajo najboljšega vida, zato plavajo bližje površini, kar poveča verjetnost, da boste srečali te plenilce,« je povedala morska raziskovalka. Mimogrede, letos so na Havajih zabeležili štiri napade morskih psov, število incidentov pa se je v primerjavi z lanskim letom prepolovilo.