Preverite pogodbe

Želite predčasno poplačati kredit?

Mare Koren
21. 10. 2022, 21.04
Deli članek:

Oktober velja za mesec varčevanja, čeprav se ta mesec začnejo višati stroški. Ne glede na to, kje živite, ogrevanje stane, a tokrat temo namenjamo kreditom.

Profimedia
V Sloveniji se je na sodiščih znašlo le nekaj posameznih primerov.

Varčujte vse leto, in ne le oktobra, če le lahko. Oktober kot poseben mesec predstavljamo predvsem predvsem otrokom, ko jih želimo z varčevanjem naučiti motivacije in možnosti doseganja svojih ciljev. Da bi čim lažje prišli do prihrankov in da bi v denarnici ostalo kar največ, je včasih smiselno premisliti tudi o odplačilu kredita z najemom novega, ugodnejšega. Se to sploh izplača?

Preverite pogodbe

Obrestne mere se nenehno spreminjajo, zato je še posebej pri dolgoročnih stanovanjskih kreditih smiselno spremljati trg, ki nam lahko tako omogoči tudi določene »prihranke« z »zamenjavo« kredita. Kako? Če ste kredit najeli v času visokih obrestnih mer, lahko z najemom novega kredita, z nižjo obrestno mero, poplačate in v prihodnje plačujete manj obresti. Svoj mesečni obrok lahko na ta način celo zmanjšate, skrajšate dobo odplačevanj – ali celo oboje. Prav tako razmislite o spremembi obrestne mere. Če imate trenutno spremenljivo, morda raje izberite fiksno.

Kaj moram vedeti?

Preden se lotite najema novega kredita, preglejte podatke obstoječega kredita in preverite trenutno stanje. Pozorni bodite predvsem na podatek, koliko glavnice je še neodplačane, saj gre v tem primeru za preostanek dolga. Preverite, koliko neodplačanih anuitet še imate oziroma koliko mesečnih obrokov vam je še ostalo do končnega izplačila, kakšna je obrestna mera (pri tem je pomemben podatek tudi efektivna obrestna mera, ki kaže realno stanje) in kakšni so mesečni stroški vodenja kredita.

Dreamstime
Marsikdo bo, da bo lahko nakupil darila, najel celo potrošniški kredit.

Podatki o novem kreditu

Zdaj, ko ste preverili podatke obstoječega kredita, preverite še podatke novega, ki bi ga najeli za odplačilo obstoječega. Pri tem bodite pozorni predvsem na znesek kredita, pri čemer govorimo o znesku neodplačane glavnice, kolikšna je nova obrestna mera, kakšno je novo število anuitet oziroma mesečnih obrokov; ne pozabite, da bodo nastali tudi stroški kredita, ki lahko nanesejo do tisoč evrov. K temu pa prištejte stroške overjanja oziroma stroške notarja.

Varčevalni račun

Moral bi ga imeti vsak. Gre za brezplačen, ločen račun, na katerega se steka denar, ki je hitro dostopen.

Nov kredit

Pri najemu novega kredita ne pozabite na skrite stroške, kot so notarska overitev in odobritev.