Presenetljivo

Vegetarijanci so bolj depresivni kot mesojedci, trdi nova študija

E. J.
11. 10. 2022, 14.11
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 11.36
Deli članek:

So vegetarijanci bolj zdravi in ​​srečnejši ljudje? Daleč od tega, je pokazala študija brazilskih in portugalskih raziskovalcev, ki so ugotovili, da ​​imajo ljudje, ki ne jedo mesa skoraj dvakrat večjo verjetnost za pojav depresivnih epizod kot tisti, ki uživajo živalske izdelke.

profimedia
Ljudje, ki so se odpovedali mesu, so imeli depresivne epizode približno dvakrat pogosteje kot tisti, ki jedo meso, navajajo rezultate najnovejše študije.

Znanstvene študije so že prej domnevale podobne povezave. Vendar pa je nova študija, ki je bila objavljena v Journal of Affective Disorders, za katero so analizirali podatke več kot 14 tisoč Brazilcev, to potrdila. "Ugotovili smo pozitivno povezavo med pojavom depresivnih epizod in brezmesno dieto. Ljudje, ki so se odpovedali mesu, so imeli depresivne epizode približno dvakrat pogosteje kot tisti, ki jedo meso," navajajo rezultati študije.

Zakaj so vegetarijanci pogosteje depresivni?

Čeprav se zdi povsem očitno, da vegetarijancem v obrokih primanjkuje določenih vitaminov in hranilnih snovi in ​​da bi to lahko vplivalo na psiho, pa v raziskavi takšne povezave niso našli. Zakaj torej ljudje, ki ne jedo mesa, pogosteje zapadejo v depresijo?

Za to so lahko različni razlogi. Po eni strani raziskovalci domnevajo, da ne gre za to, da vegetarijanci pogosto postanejo depresivni, ampak da je večja verjetnost, da bodo depresivni ljudje postali vegetarijanci. Poudarjajo tudi, da bi socialni pritisk lahko igral vlogo pri razvoju depresije, zlasti v državi, kot je Brazilija, kjer se zaužije izjemno veliko mesa. Mogoče je tudi, da so vegetarijanci na splošno bolj občutljivi ljudje in zato hitreje zapadejo v depresijo.