To lahko storite sami

20 ključnih nasvetov, ki nam bodo omilili udarec inflacije

Zoran Franc
3. 9. 2022, 11.58
Posodobljeno: 3. 9. 2022, 12.30
Deli članek:

Če pogledamo spremembo ravni cen, tj. stopnjo inflacije, v obdobju dveh let, za kazalnik smo vzeli obdobje od avgusta 2020 do letošnjega avgusta, ugotovimo, da stopnja inflacije znaša 13,2 odstotka. Podatke smo pridobili po kazalniku, ki omogoča preračun na spletni strani www.stat.si.

Dreamstime
Največ denarja zapravimo za kave v barih ter kosila in večerje v restavracijah.

Brez dvoma lahko rečemo, da je največja rast cen zaznavna pri gorivu, seveda pa so se cene precej drastično dvignile tudi pri hrani in brezalkoholnih pijačah, sledijo višje cene v restavracijah in hotelih, pohištva, gradbenih materialov, višje so cene kulturnih dogodkov in v vadbenih centrih ter vadb.

A povejmo, da po podatkih Statističnega urada Slovenije vsak Slovenec zavrže skoraj 70 kilogramov hrane letno ali dobro tretjino hrane, ki jo kupimo, kar znese vsaj 250 evrov na mesec. Če bomo uspeli privarčevati ta znesek, bomo letno torej bogatejši za vsaj 3000 evrov.

Po podatkih Svetovne organizacije za zaščito hrane se v Evropi letno zavrže okoli 80 milijonov ton hrane, medtem ko se na svetovni ravni ta številka povzpne na 1,33 milijarde ton, kar predstavlja skupno tretjino vse proizvedene hrane.  

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste prihranili nekaj denarja pri osnovnih življenjskih potrebščinah.

Bodite preudarni

Kadar se odpravite v trgovino, preverite, kaj zares potrebujete. Še vedno največ zavržene hrane predstavljata sadje in zelenjava. Težavo torej predstavljajo proizvodi, ki so lahko pokvarljivi in jih je treba takoj porabiti. V času razkroja in razpadanja hrane se sprošča metan, ki močno vpliva na podnebne spremembe. Metan je veliko močnejši kot so toplogredni plini in je kar 25-krat močnejši v zadrževanju toplote ter predstavlja glavno nevarnost podnebne krize. Glede na podnebna poročila je treba zmanjšati emisije metana za tretjino, če se želimo izogniti katastrofalnemu povišanju temperatur. Znanstveniki menijo, da bi se globalna temperatura lahko znižala za 0,3 stopinje Celzija, če bi uspeli zmanjšati emisije metana.

Bodite pozorni na roke uporabnosti

Bodite pozorni na datum uporabnosti izdelkov. Pri izdelkih, kjer je navedeno »uporabno najmanj do«, gre za datum minimalne trajnosti in so izdelki praviloma uporabni tudi po tem datumu. Takšna živila so navadno konzerve, moke, kaše, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri … Ob pravilnih pogojih shranjevanja, ki so navedeni na embalaži, bodo uporabna tudi po navedenem datumu. Če je živilo označeno z navedbo »porabiti do«, na primer sveže meso, ribe, mlečni izdelki, moramo te izdelke po navedenem datumu zavreči, čeprav menimo, da so še primerni za uživanje. Ni nujno, da so patogeni organizmi vedno vidni na površini in da jih bomo zaznali s svojimi čutili, te okužbe so me pogostejšimi in niso nujno nedolžne. Te izdelke nujno hranimo tako, kot je navedeno na embalaži, saj bodo živila le na ta način uporabna do zapisanega datuma. Po uporabi jih nato čim prej vrnemo v hladilnik, ne puščamo jih na delovni površini, saj se začnejo hitro kvariti.

Z nakupovalnim listkom

Pomembno je, da se v trgovino vedno odpravite z nakupovalnim načrtom. Preden se odpravite v trgovino, preverite hladilnik, zamrzovalnik in predale ter zapišite, katera živila je treba kupiti in kaj zares potrebujete. Tako se boste izognili impulzivnemu nakupovanju in nakupovanju nepotrebnih živil.

Ne nasedajte na akcije XXL

Če ste v gospodinjstvu sami oziroma zgolj s partnerjem, se nakupi v količniah XXL po navadi ne splačajo. Zaradi navidezne »ugodne« cene se pogosto zgodi, da nas zanese in posežemo po večjih pakiranjih. Posledično na ta način pride do viškov hrane, ki na koncu pristane v smeteh.

Kupujte akcijsko znižane izdelke

Pred obiskom trgovine preverite letake z akcijskimi ponudbami in določenimi tedenskimi ali mesečnimi znižanji. Tako lahko prihranite tudi do dva evra na izbrani izdelek. Prav tako ni nujno, da vse izdelke zmeraj kupujete v isti trgovini, spremljajte ponudbe v različnih katalogih in tako nakupe prilagajate tistim ponudnikom, ki trenutno ponujajo največ akcijskih znižanj.

Sadje in zelenjava

Sadja in zelenjave ne odlagajte v isti razdelek v hladilniku ali v isto posodo. Določeno sadje in zelenjava namreč sproščata pline, ki povzročajo hitrejše zorenje, posledično pa to pripelje do hitrejšega kvarjenja in gnitja.

Zamrznite gotove jedi

Viške pripravljene hrane lahko zamrznete in tako prihranite pri pripravi jedi v naslednjih dneh. Jed, ki ste jo pripravili za kosilo, lahko kateri drugi dan uporabite za večerjo ali pa iz nje pripravite novo jed.

»Mleko je mleko«

Pri nakupu osnovnih živil, kot so mleko, moka, jajca, testenine idr., se lahko visokim cenam izognete tudi tako, da priznane blagovne znamke zamenjate za trgovinske znamke. Ti izdelki so pogosto lahko cenejši tudi do dobre tretjine.

Kuhajte doma

Kuhajte doma in prihranite pri nakupu malice. Veliko ceneje bo, če si boste sendvič za malico pripravili doma, prav tako si sami lahko pripravite solato ali kateri drugi obrok. Obenem je hrana, ki jo pripravite sami, pogosto bolj zdrava, nadzorujete pa lahko tudi količino obroka in tako preprečite nepotreben odpad.

Obroke načrtujte vnaprej

Če boste dobro načrtovali obroke v prihajajočem tednu, lahko veliko prihranite tudi pri nakupu izdelkov, ki jih potrebujete za pripravo otrokov in se tako osredotočite na akcije. Prav tako lahko živila, ki jih pripravljate, kombinirate za različne dni, seveda pri tem ne pozabite na primerno hrambo.

Izkoristite sezonsko sadje in zelenjavo

Uživajte čim več sezonske zelenjave in sadja. Tako boste prihranili pri nakupu, obenem pa boste zaužili točno tisto, kar telo v določenem letu načeloma potrebuje. Sezonski lokalni pridelki so polni vitaminov in mineralov, s čimer boste veliko naredili tudi za svoje zdravje, ob tem ko boste skrbeli za polnejšo denarnico.

Kuhajte istočasno

Kuhajte istočasno več jedi hkrati. Z mesa iz kokošje juhe, ki ga ne boste pojedli, lahko pripravite okusno rižoto ali pa omako za testenine. Kuhano piščančje meso lahko tudi ohladite in ga pozneje uporabite za pripravo mesne solate ali jedi za prihodnje dni.

Ne zavrzite suhega kruha

Namesto da bi kruh, ki ni več mehak kot prvi dan, zavrgli, ga izkoristite za pripravo toastov ali pa si pripravite francoski toast. Vsekakor ga lahko tudi povsem posušite in nato izkoristite za pripravo krutonov ali krušnih drobtin.

Izkoristite prezrelo sadje

Namesto da bi prezrelo sadje vrgli v smeti, ga uporabite za pripravo okusnih sladic, smutijev ali zmešančkov. Prezrele banane lahko narežete in shranite v zamrzovalnik ter po potrebi uporabite za pripravo domačega sladoleda. Zrele breskve izkoristite za pripravo smutijev ali zmešančkov, ki jih zmešate s korenčkom. Podobno naredite s slivami in drugim sezonskim sadjem.

Pripravite ozimnico

Viške paradižnika izkoristite za pripravo okusnega paradižnikovega soka. Če vam čas ne dopušča dolgotrajnega kuhanja, ga zamrznite in tako po potrebi uporabite kot svežega pri pripravi jedi. V okusu svežega paradižnika boste tako uživali tudi v zimskih mesecih, ko paradižnika zdavnaj več ne bo na zelenjavnem vrtu. Enako lahko naredite tudi s paprikami, nikar pa ne pozabite tudi na okusno ozimnico, kjer jih lahko izkoristite za pripravo domačega ajvarja. Naberite sezonsko sadje, nikar pa ne pozabite tudi na gozdne sadeže. Se spomnite okusnih marmelad, džemov in sokov, ki so jih pripravljale babice? Zdaj je čas, da z recepti eksperimentirate tudi vi.  

Odpovejte se sladkarijam

Omejite nakup sladkarij in prigrizkov. Vsi vemo, da gre v veliki večini za nezdrava živila, ki obenem tudi niso ravno poceni. Pogosto jih srečujemo tudi na avtomatih in tik pred blagajno, kjer si jih privoščimo kot »hiter prigrizek« na poti. Ti pa so pogosto tudi krivec za prekomerne kilograme in nezdrav življenjski slog.

Določite proračun

Na začetku meseca določite proračun, ki ga boste namenili za nakup hrane in hišnih potrebščin za tekoči mesec. Tako boste lažje nadzorovali svoje stroške in kupovali izključno tisto, kar zares potrebujete, obenem pa prihranili.

Kosila v restavracijah, kave v barih

Precej boste prehranili, če boste malice in kosila, ki si jih privoščite v restavracijah, zamenjali s tistimi, ki jih pripravite doma. Prav tako si tudi kavo lahko pripravite doma in jo v službo prinesete v grelnem lončku. Samo pomislite, koliko stane 100 gramov kave in koliko stane skodelica kave, ki ste si jo privoščili v lokalu.

Televizijske sheme

Veliko lahko prihranite tudi ob spremembi televizijskih shem oziroma t. i. paketov. Številni imajo razširjene televizijske sheme, a dodatne programe le redko gledajo ali sploh ne. Tako lahko mesečni proračun zmanjšate tudi do 20 evrov.