Dugong

Žival, ki je navdihnila zgodbe o morskih deklicah in sirenah, izumrla na Kitajskem

E. J.
24. 8. 2022, 21.09
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 21.36
Deli članek:

Raziskovalci so razglasili, da je sesalec, soroden morski kravi – ki naj bi navdihnil starodavne zgodbe o morskih deklicah in sirenah – izumrl na Kitajskem.

profimedia
Raziskovalci so razglasili dugonga za funkcionalno izumrlega – kar pomeni, da "ni več sposoben preživetja ... da bi se sam vzdrževal", so zapisali raziskovalci.

Samo trije ljudje iz obalnih skupnosti na Kitajskem so poročali, da so v zadnjih petih letih videli dugonga. Dugong, ki je znan kot najnežnejši oceanski velikan, je verjetno tudi zaradi svojega počasnega in sproščenega obnašanja ranljiv za prekomerni ribolov in ladijske nesreče. Še vedno obstaja drugod po svetu, vendar se sooča s podobnimi grožnjami.

V zadnjih 5 letih so ga videli le 3 ljudje

Profesor Samuel Turvey iz Zoološkega društva v Londonu (ZSL), ki je soavtor raziskovalne študije, je dejal: "Verjetno izginotje dugonga na Kitajskem je uničujoča izguba."  Znanstveniki na ZSL in Kitajski akademiji znanosti so pregledali vse zgodovinske podatke o tem, kje na Kitajskem so prej našli dugonge. Ugotovili so, da od leta 2000 ni bilo nobenih preverjenih opažanj s strani znanstvenikov. Poleg tega so se raziskovalci intervjuvali 788 članov skupnosti, ki živijo v navedenih obalnih regijah, da bi ugotovili, kdaj so lokalni ljudje nazadnje videli enega. V povprečju so prebivalci poročali, da dugonga niso videli 23 let. V zadnjih petih letih so ga videli le trije ljudje.

profimedia
Od leta 1988 je sicer dugong zaščitena vrsta na Kitajskem, a to vseeno ni bilo dovolj, da bi se vrsta ohranila.

'Funkcionalno izumrl' - kaj to pomeni?

Zaradi tega so raziskovalci razglasili dugonga za funkcionalno izumrlega – kar pomeni, da "ni več sposoben preživetja ... da bi se sam vzdrževal", je za BBC povedala Heidi Ma, podoktorska raziskovalka pri ZSL.

Edini vegetarijanski morski sesalce

Dugong je edinstven lik morja. S težo skoraj pol tone je edini vegetarijanski morski sesalec. Po videzu in obnašanju je podoben morski kravi, vendar se razlikuje po repu, podobnem kitu, njegova nežna – navidezno prijazna – narava pa je nekatere napeljala k prepričanju, da je navdihnila starodavne pomorske zgodbe o morskih deklicah.

profimedia
V povprečju so prebivalci Kitajske poročali, da dugonga niso videli 23 let.

Uničenje habitata - morske trave za krmo

Na žalost je zaradi njenega habitata blizu obale na Kitajskem postala ranljiva za lovce v 20. stoletju, ki so to žival iskali zaradi kože, kosti in mesa. Po opaznem upadu populacije je kitajski državni svet leta 1988 dugonge uvrstil med ključne zaščitene živali prvega razreda. Toda raziskovalci verjamejo, da je nenehno uničevanje njegovega habitata - vključno s pomanjkanjem dna morske trave za krmo - povzročilo "hiter propad populacije". Program ZN za okolje ocenjuje, da se vsako leto po svetu izgubi 7 % habitata morske trave zaradi industrijskega in kmetijskega onesnaževanja, obalnega razvoja, nereguliranega ribolova in podnebnih sprememb.

Profesor Turvey je dejal, da bi moralo njegovo izumrtje na Kitajskem delovati kot opozorilo drugim regijam, kjer živijo dugoni - vključno z Avstralijo in vzhodno Afriko - in ga označil za "streznitveni opomin, da lahko pride do izumrtja, preden se razvijejo učinkoviti ohranitveni ukrepi".

Oceani kot zaščitena območja

Vrsto najdemo v 37 drugih tropskih območjih na svetu – zlasti v plitvih obalnih vodah Indijskega in zahodnega Tihega oceana – vendar je na rdečem seznamu ogroženih Mednarodne zveze za ohranjanje narave (IUCN) razvrščena kot "ranljiva vrsta". Države se trenutno sestajajo v New Yorku, da bi podpisale novo morsko pogodbo v ZN, ki bi 30 % svetovnih oceanov postavila v zaščitena območja. Kristina Gjerde, svetovalka za politiko odprtega morja pri IUCN, je za BBC povedala: "Dugong je žalosten primer tega, kar se dogaja z morskim okoljem, kjer je vse več posegov v človeške dejavnosti."