Globalno segrevanje

FOTO: Ekstremna suša v ZDA razkrila 113 milijonov let stare sledi dinzavrov, v Evropi "kamne lakote"

J.V.
24. 8. 2022, 19.15
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 20.48
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Teksas je ekstremna suša v strugi reke razkrila 113 milijonov let stare sledi dinozavrov. V Evropi pa so se ponovno pojavili t.i. "kamni lakote".

Twitter
113 milijonov let stare sledi dinozavrov v Teksasu.

Ogromnih odtisov, ki so pripadali akrokantozavru, niso videli od leta 2000, saj so se skrivale pod vodo in več plastmi usedlin, poroča BBC. Prekomerno suhe in vroče poletne razmere pa so povzročile, da se je reka v teksaškem državnem parku Dinosaur Valley skoraj popolnoma izsušila in razkrila, kje so nekoč tacali dinozavri.

Kot je za BBC dejal nadzornik v parku Jeff Davis, se nedavno razkrite sledi imenujejo "pot osamljenega jezdca" in pripadajo enemu samemu akrokantozavru. Ocenjuje se, da je skupno 140 sledi tega orjaka, zdaj jih je vidnih približno 60. Ankrontozavri so bili po besedah Davisa "tipični dinozaver s tremi prsti". V višino so merili 15 metov, tehtali pa približno 7 ton.

Ekstremne vremenske razmere pa so tudi v Evropi razkrile nekate starodavne zaklade. "Kamni lakote" oz. nemško "hungerstein" so pogosti "prebivalci" evropskih rek. Skozi zgodovino so ljudje nanje pisali svarila in letnice hudih sušnih obdobij in drugih katastrof. Zadnji tak kamen je bil ponovno razkrit s padcem gladine reke Labe na Češkem, zapis na njem iz začetka 17. stoletja pa pravi: "Če me vidiš, jokaj."