Ključ do kvalitetne jeseni življenja

Da bi bilo našim starim staršem in staršem lažje, kako naj jim pomagamo?

Mare Koren
28. 8. 2022, 21.30
Deli članek:

Osamljenost je precej težka stvar. Je dejavnik, ki pri starostnikih znižuje kakovost življenja, poveča tveganje za nastanek depresije, vpliva na zdravje in menda celo lahko vodi v hitrejšo smrt.

profmedia
Otroci so odšli, upokojili ste se, pestijo vas starostne bolezni, izgubljate prijatelje in znance iz mladosti.

Iz tega lahko sklepamo, da druženje učinkovito pripomore k podaljšanju življenjske dobe. Prav tako družbene vezi zmanjšujejo preveliko telesno težo in povečujejo telesno aktivnost pri tistih, ki se premalo gibajo.

Težko obdobje

Prehod v zlata leta je težak in s seboj prinaša številne boleče izkušnje. Otroci so odšli, upokojili ste se, pestijo vas starostne bolezni, izgubljate prijatelje in znance iz mladosti. Mnogi starostniki odidejo v domove za ostarele, kjer sta urnik in način življenja drugačna, kot sta bila pred tem. Veliko pa se jih temu ne zna oziroma ne zmore prilagoditi. Poleg vsega številne starostnike pestijo še finančne težave.

Osamljenost

Številni starejši so pogosto izločeni iz skupin, zaradi česar se pojavi občutek osamljenosti. Ta občutek predstavlja najpogostejše negativno čustvo pri starostnikih. Potreba po druženju namreč nikoli ne zbledi. Sploh s tistimi ljudmi, ki nas poznajo in cenijo ter nas spravljajo v boljšo voljo. Zato je zelo pomembno preživljanje kakovostnega prostega časa s temi ljudmi. Poleg tega, da prinaša številne prednosti njim, jih prinaša tudi vam. Starši vam bodo povedali zgodbe, ki jih še niste slišali, lahko se stisnete v njihov objem in mogoče vam bodo zaupali tudi kakšno skrivnost. Zlasti mame rade delijo sladke skrivnosti svojih receptov. Zato le dvignite telefon, pokličite starše in se odpravite k njim na obisk. Lahko jih seveda tudi povabite k sebi.

Optimizem je ključ do dolgega življenja

Na takšen način se stoletniki lažje spopadajo z negativnimi platmi življenja. Poleg tega jih odlikuje zelo hvaležen duh, zaradi česar so prepričani, da so načelno živeli srečno življenje ter da je vse dobro in hudo, kar so v življenju doživeli, za njih velik dar. Zaradi takšnega odnosa do življenja so manj izpostavljeni stresnim hormonom, zato je njihovo življenje manj ogroženo. Ves ta življenjski optimizem pa odseva še eno lastnost: stoletniki nikoli ne obupajo. Niso tiste vrste ljudje, ki bi zlahka vrgli puško v koruzo, ampak so prepričani, da prej ali slej sledi nekaj boljšega, kar bo pretehtalo vse slabe izkušnje.

PREKINITE ZAČARAN KROG

Včasih je težko, a na žalost je treba sprejeti dejstvo, da smo osamljeni. To premagajte z izražanjem svojih občutkov in čustev. Nikar se ne zapirajte vase in se čim večkrat odpravite v naravo.

Zaposlite možgane
Bolezni, kot je alzheimerjeva, prav tako lahko skrajšajo življenje, zato je pomembno, da redno treniramo tudi naše možgane. Spremljamo dnevne novice, poskušamo si čim več stvari zapomniti brez pomoči sodobne tehnologije, možgane treniramo z raznimi igrami, ugankami in vajami, skratka jim dnevno postavljamo izzive. Nič ni narobe, če si v času sodobne tehnologije vzamemo čas za igro šaha, partijo kart, zlaganje sestavljanke, križanke in uganke ali zgolj za branje in kreativno pisanje. Ne bo škodilo, če si zapomnimo nekatere številke in naslove.
Profimedia
Prehod v zlata leta je težak in s seboj prinaša številne boleče izkušnje.