Škodljiva razvada

Zakaj moj otrok grize nohte?

Mare Koren
28. 8. 2022, 19.22
Deli članek:

Grizenje nohtov je razvada, ki se najpogosteje pojavi kot posledica napetosti. Pri večini ljudi poteka nezavedno, zato jo je pri otrocih težko odpraviti.

Dreamstime
Morda je vzrok grizenja prihod novega družinskega člana, zamenjava vrtca ali šole

Z grožnjami in kaznijo boste dosegli ravno nasproten učinek, zato je bolje, da se težave lotite mirno in potrpežljivo. Dobra novica je, da otroci to nehigiensko razvado večinoma opustijo sami. Sicer pa vam lahko pomagajo tudi naši nasveti.

Škodljiva razvada

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je grizenje nohtov nehigienska razvada, saj se za nohti nabirajo umazanija in bakterije. Zaradi težje dostopnosti jih težko odstranimo, z grizenjem pa jim odpremo vrata v svoje telo. Kot posledica grizenja se neredko pojavijo tudi krvavenje, infekcije, poškodbe obnohtne kožice ter ne nazadnje deformacija nohtov in celo prstov.

Majhne rešitve za velik napredek

Ker je grizenje nohtov nezavedno početje, se ga je težko odvaditi. Z grožnjami ali kaznijo ne boste dosegli veliko, saj tako ne boste ugotovili vzroka za grizenje. Najprej morate ugotoviti, zakaj otrok to počne. Je vzrok stres, dolgočasje ali kaj drugega? Opazujte ga, kdaj si grize nohte, in poskušajte dognati, kaj ga sili k temu početju. Morda je vzrok prihod novega družinskega člana, zamenjava vrtca ali šole in podobno. Pogovorite se z njim o težavah in mu poskušajte pomagati s pogovorom ali konkretnimi rešitvami. 

NEHIGIENSKO POČETJE

Otroku pojasnite, da ob grizenju v usta vnaša tudi umazanijo in bakterije, ki se zadržujejo pod nohti, zato lahko resneje zboli.

Preusmerjanje pozornosti

Opazujte otroka, kdaj si grize nohte, in ga v tistem trenutku zaposlite s kakšno dejavnostjo. V roke mu dajte protistresno žogico, ki naj jo stiska z roko vsakič, ko ga boste zalotili pri grizenju, ali pa mu ponudite korenček, da ga bo grizljal namesto nohtov. Spodbudite ga k risanju ali drugim dejavnostim, ki ga zanimajo. Če ga boste vsakič, ko boste opazili, da si grize nohte, nežno in nevsiljivo spomnili na to, se bo postopoma začel zavedati svojega početja in ga bo lažje opustil. Otroku pojasnite, da tako v usta vnaša tudi umazanijo in bakterije, ki se zadržujejo pod nohti, zato lahko zboli. Pomembno je tudi, da otroku omogočite dovolj gibanja in razvedrilnih dejavnosti. Tako se bo lažje spopadal z vsakdanjim stresom, ki ga sili h grizenju nohtov.

Lak za nohte

Premažite mu nohte s posebnim lakom proti grizenju, ki ima grenak ali pekoč okus. Postrizite mu nohte tako na kratko, da jih ne bo mogel zajeti z zobmi in grizljati. Malo starejšim deklicam lahko nohte namažete s prozornim lakom in jih pohvalite, kako lepe nohte imajo, obenem pa jim razložite, da pogrizeni nohti niso lepi.

Znak za alarm

Včasih lahko grizenje nohtov nakazuje resnejše težave. Če ima vaš otrok zaradi grizenja nohtov vnete ali okrvavljene konice prstov, ali če navado spremljata trganje kože ter puljenje las, obrvi in trepalnic, čim prej poiščite strokovno pomoč. Onihofagija se namreč pogosto pojavlja pri ljudeh, ki trpijo za obsesivno kompulzivnimi motnjami, in neredko v povezavi s telesno dismorfično motnjo, kot sta dermatilomanija oziroma trganje kože in trihotilomanija oziroma puljenje las, obrvi in trepalnic.

Dreamstime
Grizenje spada med živčne razvade, kamor spadajo tudi sesanje palca, vrtanje po nosu, ovijanje las ...

Vrtanje po nosu, navijanje las ...

Grizenje nohtov oziroma onihofagija je ena najpogostejših razvad. Podlegajo ji tako odrasli kot otroci in se po navadi svojega početja ne zavedajo. Spada med tako imenovane živčne razvade, kamor spadajo tudi sesanje palca, vrtanje po nosu, ovijanje las okoli prsta in žvečenje las. Skoraj polovica otrok med desetim in 18. letom si občasno grize nohte, pri tem početju lahko zasačite celo triletnike. Razlogi so različni. Nekateri otroci to počnejo zaradi dolgčasa, drugi iz radovednosti, pogosto pa je povod povezan z napetostjo, vendar je napetost običajno prehodne narave. Na primer ko otrok na igrišču sreča druge otroke in mu postane nerodno oziroma ga je sram. Lahko občuti strah pred pisanjem testa, izpraševanjem ali javnim nastopom pred sošolci. V takšnih primerih ni razloga za skrb, saj je grizenje nohtov le sredstvo pomoči pri soočanju s stresnimi okoliščinami oziroma sredstvo, ki omogoča sprostitev. Običajno otroci sami opustijo razvado, pri nekaterih pa se početje raztegne tudi v odraslo dobo. V kolikor pa grizenje nohtov ali katera druga razvada ni pogojena z omenjenimi izzivi, se je treba o početju resneje pogovoriti ter razmisliti.