Rezultati raziskave

Italiji septembra grozi rekordno nizka volilna udeležba

P.K./STA
28. 8. 2022, 19.07
Posodobljeno: 29. 8. 2022, 12.28
Deli članek:

Pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Italiji se politiki bojijo rekordno nizke volilne udeležbe. Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravil italijanski kanal Sky Tg24, bi se namreč lahko glasovanja vzdržalo kar 35 odstotkov volilnih upravičencev oziroma približno 16 milijona ljudi.

Dreamstime
V javnomnenjskih raziskavah vodi stranka Bratje Italije, položaj predsednice vlade pa se obeta Melonijevi.

Anketa svari, da bi se lahko septembrskih predčasnih volitev udeležilo le okoli 65 odstotkov od skupno 46,6 milijona volilnih upravičencev, kar bi pomenilo najnižjo udeležbo na parlamentarnih volitvah v zgodovini italijanske republike. Že na prejšnjih volitvah leta 2018 so sicer v zahodni sosedi zabeležili najnižjo udeležbo po letu 1948, saj svojega glasu ni oddalo kar 27 odstotkov volilnih upravičencev.

Odhajajoči premier Mario Draghi je v sredo pozval Italijane, naj se udeležijo volitev 25. septembra. "Pokazali smo, da je Italija odlična država. Zdaj pozivam vse, da greste volit," je dejal.

Komu kaže najbolje?

Zaradi morebitne nizke volilne udeležbe je zaskrbljen tudi vodja italijanske levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta. Opozoril je tudi, da je mesec dni pred volitvami neodločenih kar 55 odstotkov italijanskih volivcev. Njegova stranka bo zato zdaj skušala nagovoriti vse, ki so še neodločeni, in jih prepričati, da je morebitna volilna zmaga desnice ena največjih groženj za državo

Italijanskemu desničarskemu bloku, ki vključuje stranko Bratje Italije Giorgie Meloni, stranko Liga Mattea Salvinija in stranko Naprej Italija Silvia Berlusconija, se na prihajajočih volitvah obeta absolutna večina. V javnomnenjskih raziskavah sicer vodi stranka Bratje Italije, položaj predsednice vlade pa se obeta Melonijevi.