Zanimivosti

Narava, gastronomija in kultura na enem mestu - dobrodošli v Novi Sad

Oglasno sporočilo
20. 7. 2022, 13.12
Deli članek:

Če ste se kdaj vprašali, kakšno je življenje v Novem Sadu po energičnem juliju, ko novosadske ulice napolnijo živahni turisti in obiskovalci enega najbolj znanih evropskih festivalov, se odgovor skriva v pitju koktajlov na mestni plaži med dnevom, sprehod po starem mestnem jedru zvečer in pobeg v sproščujoče predele Fruške gore med vikendom.

Aleksandar Milutinović

Pobegnite pred mestnim vrvežem

Ko avgustovsko sonce ogreje široke novosadske bulevarje, fruškogorski gozdovi, travniki in jase predstavljajo pravo zatočišče za vse tiste, ki želijo pobegniti od mestnega vrveža. Številne piknik točke na Fruški Gori, med njimi Stražilovo, Iriški venac, Zmajevac, Andrevlje, Brankovac, Letenka in številne druge, vračajo mir, ki so ga zmotila vsakodnevni mestni vrvež in hrup.

Svoj sprehod po najstarejšem narodnem parku v Srbiji lahko dopolnite z obiskom enega izmed številnih fruškogorskih samostanov ali pa uživate v pokrajinah fruškogorskih jezer, kot so Bešenovac, Borkovačko, Sotsko in številna druga, ki se skrivajo med zelenimi hribi srbskega Atosa.

Aleksandar Milutinović

Na sledi sladkosnedom

Po dolgem sprehodu po zelenih fruškogorskih poteh je pravi trenutek, da se ustavite v eni izmed najbolj znanih novosadskih slaščičarn, v kateri se boste podali na potovanje skozi čas, ko boste poskusili eno od njihovih slastnih dobrot. Samo v slaščičarni „Vremeplov“ lahko poskusite novosadsko čokoladno poslastico „Mira Banjac“ in slišite zgodbo vezano nanjo.

V samem središču mesta pa se lahko prepustite tudi številnim drugim slaščičarnam, kot so Evropa, Ana, Figaro Plus, Šeherezada, Moritz Eis, Ice Lab in mnoge druge.

Dragan Kurucić

Septembrski zvoki novosadske pesmi

Če nameravate v Novi Sad priti septembra, izkoristite zadnje trenutke poletja za obisk katerega od številnih dogodkov in koncertov, ki jih je za vas pripravilo letošnje evropsko mesto kulture. Septembra lahko pričakujete enega najbolj odmevnih dogodkov, ki so nastali v okviru projekta „Evropska prestolnica kulture“, to je „Kalejdoskop kulture“, v okviru katerega se bodo v Kreativni četrti dogajali različni kulturni dogodki, in sicer za obdobje enega meseca.

Vendar pa tradicionalne prireditve, kot je „Festival uličnih glasbenikov“, znan tudi kot „Gradić Fest“, ki se na območju Novega Sada dogaja že več kot dve desetletji, kot tudi „Okusi Vojvodine“ festivala, ki zbere gastronome in ljubitelje vojvodinske kulinarike iz cele Vojvodine in širše.

Če vas zanima, kaj še lahko počnete v Novem Sadu v septembru, vam predlagamo, da se seznanite z deli peštanskega arhitekta Lipota Baumhorna, čigar dela danes sodijo med najbolj reprezentativno secesijsko dediščino, in se odpravite v Sremsko Kamenico in Ledince ter poskusite nekaj najlepših fruškogorskih vin, ali pa izkoristite zvezdnato nočno nebo in se naučite nekaj novega o čarih astronomije.

Aleksandar Milutinović

Jesenski dnevi na ulicah Novega Sada

V trenutku, ko oktober potrka na vrata, veste, da je uradno prišla jesen. Listje začne rumeneti, sončni zahodi postanejo bolj posebni, ljudje pa bolj sproščeni. Vsem, ki si v tem času želite obiskati Novi Sad, predlagamo, da si ogledate eno od številnih predstav Opere ali Baleta Srbskega ljudskega gledališča, ki pa so eno največjih bogastev Novega Sada, ali pa obiščete eno izmed najbolj pomembnih kulturnih ustanov Novega Sada, to je Muzej Vojvodine, in spoznate zgodbo rimskih paradnih čelad, a tudi celotno zgodovino našega prostora.

Za dopolnitev bivanja v Novem Sadu se vedno lahko odpravite v vinsko galaksijoSremski Karlovci ali uživate v jesenskih barvah v turistični oazi Mala Remeta, ki jo krasi majhna iriška vasica s samostanom enakega imena, kot  tudi znamenita vinarija Deurić, ki je osvojila srca širšega občinstva.

Če želite več informacij o tem, kako preživeti čas v Novem Sadu v avgustu, septembru in oktobru, obiščite spletno stran Turistične organizacije Novi Sad in si oglejte predloge, ki so jih pripravili za vas.

Turistična organizacija Mesta Novi Sad

Aleksandar Milutinović